Aspekty modelování trubkových výměníků tepla s využitím dostupných softwarových nástrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená diplomová práce se zabývá aspekty modelování výměníků tepla se svazkem trubek v plášti pomocí dostupných softwarových nástrojů. V úvodní teoretické části práce je popsáno rozdělení a typy výměníků, včetně detailního popisu průmyslového výměníku tepla řešeného v této diplomové práci. Další kapitola je věnována hlavním vztahům a používaným výpočtovým metodám v rámci tepelně – hydraulického výpočtu. Hlavní náplň práce tvoří kapitoly, které jsou věnovány popisu vybraných dostupných softwarů a provedení výpočtů pomocí těchto softwarů na konkrétním průmyslovém případu. Na závěr práce jsou shrnuty výsledky obdržené jednotlivými softwary a doporučení konkrétního programu pro dané potřeby.
The proposed master´s thesis looks into the aspects of tubular heat exchangers modeling using available software tools. In the first – theoretical part there is a description of distribution and types of heat exchangers, including a detailed description of the industrial heat exchanger solved in this thesis. Another chapter is devoted to the main computational relations and calculation methods used in the context of thermo-hydraulic calculation. The main part of thesis consists of chapters, which are devoted to selected available software and perform calculations using the software in the specific industrial case. Finally, there is summary of the various software and a recommendation for the specific program for the need.
Description
Citation
ONDRIAŠOVÁ, P. Aspekty modelování trubkových výměníků tepla s využitím dostupných softwarových nástrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Hajný, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
1. Studentka prezentovala svou diplomovou práci. - Cíle práce - Popis řešeného tepelného výměníku - Přehled metod výpočtu přenosu tepla - Přehled softwarových nástrojů - Kontrolní výpočty ve vybraných software a jejich porovnání - Shrnutí výsledků práce a závěry 2. Tajemník přečetl posudek a dotazy oponenta. 3. Studentka uspokojivě odpověděla na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k diplomové práci: - Proč je umístěna teplejší látka do mezitrubkového prostoru? - Kam byste umístila kondenzující látku? - Kam umístíte látku, která vyžaduje čištění? - Co to je TEMA? Co znamená označení AEL? - Dá se říct, jak spolehlivé jsou volně dostupné software? - Jsou k dispozici i tzv. open source software pro řešení dané problematiky? - Co chybí v přikládané výkesové dokumentaci? 5. Studentka uspokojivě odpověděla na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO