Mobilní EMG modul pro využití v terapii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce přibližuje strukturu kosterního svalstva, vznik akčního potenciálu a princip svalové kontrakce. Dále představuje možnosti snímání elektromyografického signálu a jeho následné využití pro terapii. Prostor je věnován i technickým vlastnostem EMG signálu a z toho plynoucím potřebným součástem elektromyografu. Další součástí je návrh jednoduchého modulu pro snímání EMG signálu, který bude určen pro terapeutické aplikace a pro komunikaci s cílovým zařízením bude využívat rozhraní bluetooth 4.0.
This thesis explains structure of skeletal muscles, generation of action potencial and principle of muscle contraction. Further it shows types of electromyographic signal recording and its usage in therapy. Technical aspects of EMG signal and components required for electromyograph assemblage are next topic of this thesis. Another part presents design of simple EMG module for therapeutical application with bluetooth 4.0 interface.
Description
Citation
ZBOŘILOVÁ, N. Mobilní EMG modul pro využití v terapii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) MUDr. Šárka Sekorová (člen) Ing. Ondřej Číp, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Halámek položil otázku, zda byl měřen skutečně fyzikální signál? Zkoušela jste proměřit frekvenční charakteristiku signálů z těchto povrchových elektrod? Zkoušeli jste různý typ elektrod? Prof. Jan položil otázku, máte představu, jak vypadá frekvenční charakteristika Butterworthu filtr? Co znamená mezní kmitočet tohoto filtru? Jak to bude při vaší fezmí frekvenci s aliasingem? MUDr. Sekorová položila otázku, jak konkrétně je tato aplikace využitelná v terapii? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO