Působení sekundárních elektrických přístrojů na oteplení skříně rozváděče.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá oteplením vybraných částí rozváděče nn. V teoretické části je popsána fyzikální podstata a základní mechanismy sdílení tepla. Dále je uveden možný vliv zvýšené teploty na přístroje uvnitř rozváděče. Práce je zadána firmou ABB s.r.o., proto je další část věnována rozváděčům systému MNS, které jsou vyráběny v souladu s normou IEC 61439-1. V praktické části je proveden výpočet oteplení vybraných částí rozváděče dle normy IEC 60890. Pro stejné části rozváděče byl vytvořen model v programu SOLIDWORKS Flow Simulation a provedena teplotní simulace. Následně jsou porovnány hodnoty dovolených oteplení s výsledky získanými simulacemi. V poslední části práce jsou uvedeny možnosti výpočtu oteplení v softwaru EPLAN.
This master's thesis deals with the temperature-rise of selected parts of the low-voltage switchgear. The theoretical part describes the physical principles and the basic mechanisms of heat transfer. The next part describes the possible effect of elevated temperature on the device inside the switchgear. The master's thesis is awarded by ABB Ltd., so another part is dedicated to MNS switchgear. The following part describes the permitted limit of temperature-rise of switchgear in accordance with IEC 61439-1. In the practical part is a calculation temperature-rise of selected part of switchgear based on IEC 60890. Model in SOLIDWORKS Flow Simulation was created for the same part of the switchgear and thermal analysis was performed. The values of allowable temperature rise of individual parts are compared with the results obtained by calculations and simulations. In the last part is verified the possibility of calculating the temperature-rise in the EPLAN software.
Description
Citation
DOBIÁŠ, P. Působení sekundárních elektrických přístrojů na oteplení skříně rozváděče. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentoval práci na téma Působení sekundárních elektrických přístrojů skříně rozváděče. Shrnul jednotlivé body diplomové práce. Popsal základní mechanismy sdílení tepla v rozváděči. Uvedl základní konstrukční uspořádání konkrétního rozváděče. Prezentoval výsledky výpočtu oteplení a simulací rozváděče. V závěru prezentace porovnal výsledky získané výpočtem s výsledky získanými simulacemi. Student s jistotou odpověděl na otázky oponenta. Odpověděl také na otázky komise týkající se zjišťování dovoleného oteplení rozváděče, použitých materiálů, postupu výpočtu a možnostech chlazení a rozváděče.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO