Kostní implantáty na bázi řeleza a hořčíku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá vlastnostmi kovových biomateriálů z hlediska jejich použitelnosti pro účely dočasných kostních implantátů. Práce se zaměřuje na biodegradabilní materiály na bázi železa a vhodné slitinové příměsi, které by se železem tvořily dokonalý implantát. Součástí práce je popis postupu tvorby vzorků biodegradabilních materiálů, jejichž legujícím prvkem je hořčík. Vytvořené vzorky byly podrobeny spektroskopické analýze EDX, měření pH a rovněž byl sledován jejích hmotnostní úbytek a korozní potenciál. Dále je součástí práce několik teoretických kapitol, které se zabývají trvalými implantáty, funkcemi a složením lidských kostí, železem a hořčíkem v lidském organismu a biodegradabilními materiály.
This paper work deals with properties of metallic biomaterials in terms of their suitability for use as a temporary metal implants. The work focuses on biodegradable materials based on iron and suitable alloying elements, which would create a perfect implant. A part of this work describes procedure of creating biodegradable metallic samples with alloying element Magnesium and measuring the corrosion rates. There are a few theoretical chapters concerning permanent implants, function and composition of human bones, iron and magnesium in human body and biodegradable materials.
Description
Citation
KOŠÍČEK, A. Kostní implantáty na bázi řeleza a hořčíku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) Ing. Bohuslav Res, CSc. (místopředseda) Ing. Tomáš Maliňák (člen) doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. 1) Vůči čemu je měřen potenciál u Tafelových analýz? 2) Proč byl zvolen konkrétně tento degradabilní materiál? 3) Jakým způsobem byla regulována poréznost vzorku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO