Dmychadla pro přeplňování spalovacích motorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce na téma dmychadla pro přeplňování spalovacích motorů je zaměřena na seznámení čtenáře o principu činnosti přeplňování spalovacích motorů. V úvodu je v krátkosti seznámen s danou problematikou a také čemu se práce bude věnovat. Další část obsahuje historii přeplňování a v další části je seznámení s termodynamickými oběhy spalovacích motorů. Nejrozsáhlejší částí je popsání jednotlivých druhů přeplňování a na závěr je pozornost věnována nejčastějším poruchám a vývoji nových technologií, které budou v budoucnosti napomáhat motorovým vozidlům v lepší dynamice a ekologičtějšímu provozu.
This bachelor’s thesis dealing with supercharges for combustion engines is focused on introducing the principles of how superchargers actually function in the combustion engines. The introduction briefly explains the topic to the reader and outlines the structure of the thesis. The following part involves a brief historical excursion of supercharging. Explanation of thermodynamic circuits in combustion engines follows. The main part of the thesis describes the individual types of supercharging, while the conclusion stresses the most common malfunctions and gives an overview of latest technologies development, since these will allow motor vehicles to achieve better dynamics and a more ecological operation.
Description
Citation
BÍLEK, V. Dmychadla pro přeplňování spalovacích motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Koláček (člen) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen) Ing. David Svída, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce a odpovídal na otázky oponenta a následující otázky komise: - proč je při použití paliva CNG možné snížit emise CO2, - která teplota se odečítá od které ve vzorci pro přivedené teplo pracovního cyklu, - jsou u turbodmychadel využívány natáčecí lopatky a pokud ano, jak jsou řízeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO