• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • čeština 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Domovská stránka repozitáře
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • Zobrazit záznam
  •   Domovská stránka repozitáře
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Izolace kvasinek z vinice a jejich využití ve výrobě vína

Isolation of yeasts from the vineyard and their using in the production of wine

Thumbnail
Zobrazit/otevřít
review_88861.html (11.88Kb)
final-thesis.pdf (1.120Mb)
Autor
Ždiniaková, Tereza
Vedoucí práce
Vránová, Dana
Oponent
Trachtová, Štěpánka
Klasifikace
B
Altmetrics
Metadata
Zobrazit celý záznam
Abstrakt
Cieľom tejto bakalárskej práce bola izolácia a identifikácia kvasiniek získaných z bobúľ vínnej révy. Kvasinky pre identifikáciu pochádzali z bobúľ odrody bieleho vína Veltlínske zelené z vinice z okolia Milotic, okres Hodnonín. Identifikácia prebehla na základe analýzy DNA s využitím metódy PCR a následne RFLP a ako restrikčné enzýmy boli použité HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI. Hodnoty dĺžok týchto restrikčných fragmentov boli určené za použitia gélovej elektroforézy.Na zistenie genetickej podobnosti analyzovaných kvasiniek bol využitý program BioNumerics, ktorý spracoval výsledné dĺžky restrikčných fragmentov pomocou zhlukovej analýzy s využitím Jaccardových koeficientov a jednotlivé kvasinky boli následne identifikované zrovnaním s vytvorenou databázou a databázami z literárnych zdrojov.
 
The aim of this thesis was the isolation and identification of yests obtained from the wine berries by different molecular methods. The yeasts for identification were collected from the species of Veltlínské zelené white wine from the wineyard from Milotice, district Hodonín. Identification based on analysis DNA by PCR method and followed by RFLP using restriction enzymes HaeIII, HinfI, HhaI a TaqI. To obtain values lenghts of the restriction fragments was used gel electrophoresis. For getting genetic similarity of analyzed yeasts was used BioNumerics software, that processe the results using cluster analysis using Jaccard´s coefficients and the yeasts were identified by comparing the characteristic lenghts with number of articles and educational databases.
 
Klíčová slova
Kvasinky, identifikácia, izolácia, PCR, RFLP, Yeasts, identification, isolation, PCR, RFLP
Jazyk
slovenština (Slovak)
Studijní obor
Biotechnologie
Složení komise
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Termín obhajoby
2016-06-16
Průběh obhajoby
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Obruča: Přítomnost r. Saccharomyces ? prof. Márová: Délka kultivace ?
Výsledek obhajoby
práce byla úspěšně obhájena
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/11012/60328
Zdrojový dokument
ŽDINIAKOVÁ, T. Izolace kvasinek z vinice a jejich využití ve výrobě vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Kolekce
  • 2016 [134]
Citace PRO

Portál knihoven VUT | Ústřední knihovna na Facebooku
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Theme by @mire NV
 

 

Procházet

Vše v repozitářiKomunity a kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

Můj účet

Přihlásit seZaregistrovat se

Statistiky

Zobrazit statistiky využívání

Portál knihoven VUT | Ústřední knihovna na Facebooku
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Theme by @mire NV