Stanovení nesteroidních protizánětlivých látek v odpadních vodách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá výskytem nesteroidních a protizánětlivých léčiv v odpadních vodách. Jsou zde charakterizována tato léčiva a uvedeny konkrétní způsoby stanovení naproxenu a ibuprofenu ve vodě odebrané z čistírny odpadních vod. Kromě jejich charakteristiky jsou zde popsány i preanalytické a finální analytické metody používané pro stanovení léčiv v odpadních vodách. Analyzována byla odpadní voda z ČOV Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Odebrané vzorky byly přefiltrovány a zakoncentrovány pomocí extrakce na tuhou fázi (SPE) a následně analyzovány pomocí ultra-vysokoúčinné kapalinové chromatografie, přesněji UHPLC s detektorem diodového pole. Pomocí těchto postupů a metod bylo zjištěno, že obsah naproxenu v odpadní vodě z ČOV VFU Brno byl pod limitem stanovitelnosti a ibuprofen nebyl ve většině případů detekován.
The thesis focuses on non-steroidal anti-inflammatory drugs in wastewater. It characterizes drugs and defines specific methods of determination naproxen and ibuprofen in wastewater. Besides their characteristics there are pre-analytics and final analytic methods described here which are used for determination of drugs in wastewater. To analyse we used wastewater from Veterinary and Pharmaceutical University in Brno. Samples were filtered and concentrated by solid phase extraction (SPE) and after that they were analysed by UHPLC with diode array detector. Thanks to these practices and methods, there were found, that concentration of naproxen in wastewater from VFU Brno was below the limit of quantification and ibuprofen wasn´t detected in most of cases.
Description
Citation
KRŮZOVÁ, S. Stanovení nesteroidních protizánětlivých látek v odpadních vodách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Pekař: existují normy na stanovení studovaných léků
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO