Sledování obsahu gliadinu v pivu
Study of gliadin content in beer

Zobrazit/ otevřít
Autor
Vedoucí práce
Mikulíková, RenataOponent
Svoboda, ZdeněkKlasifikace
AAltmetrics
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Pre stanovenie obsahu gliadínu v pive bola použitá enzýmová imunoanalýza. Je to rýchla a spoľahlivá metóda, ktorá sa bežne používa v potravinárskom priemysle. Celiakia je autoimunitné ochorenie, inak nazývané intolerancia lepku. Gliadín, ako jedna zo zložiek lepku, spôsobuje u celiatikov vážne zdravotné problémy. U ľudí s touto poruchou autoimunity je dôležité prísne dodržiavať bezlepkovú diétu, čo sa vzťahuje na všetky potraviny. V rámci bakalárskej práce bol pozorovaný a vyhodnocovaný obsah gliadínu vo vybraných dvadsiatich vzorkách českých pív zakúpených v komerčnej sieti. Vzorky boli analyzované testom RIDASCREEN Gliadin Competitive. Výsledky boli vyhodnocované pomocou softwaru RIDA SOFT Win a namerané obsahy gliadínu vo vybraných vzorkách pív boli následne porovnávané s normami pre bezlepkové výrobky. Obsah gliadínu sa vo vybraných pivách pohyboval v rozmedzí od Enzyme-linked immunosorbent assay was used for the determination of gliadin in beer. It is a fast and reliable method that is commonly used in the food industry. Celiac disease is an autoimmune disorder, also known as gluten intolerance. Gliadin, as a component of gluten, causes serious health problems to people with celiac disease. Celiac disease patients must follow a strict gluten – free diet. In this bachelor thesis, content of gliadin in twenty selected samples of Czech beer, obtained from retail stores was observed and evaluated. The samples were analyzed by a RIDASCREEN Gliadin Competitive was observed and evaluated. Results were evaluated with RIDA SOFT Win software. Detected gliadin contents in beer samples were compared with the standards for gluten- free products. Content of gliadin in the selected samples of beer varied from
Klíčová slova
gliadín pivo celiakia ELISA, gliadin the beer celiac disease ELISAJazyk
slovenština (Slovak)Studijní obor
BiotechnologieSložení komise
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)Termín obhajoby
2016-06-15Průběh obhajoby
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Španová: Metoda stanovení – bližší popis ? prof. Márová: Bezlepková piva už se vyrábějí ? doc. Diviš: Jak je rozšířená celiakie ?Výsledek obhajoby
práce byla úspěšně obhájenaTrvalý odkaz
http://hdl.handle.net/11012/60361Zdrojový dokument
PORUBIAKOVÁ, O. Sledování obsahu gliadinu v pivu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.Kolekce
- 2016 [134]