Show simple item record

Study of gliadin content in beer

dc.contributor.advisorMikulíková, Renatask
dc.contributor.authorPorubiaková, Otíliask
dc.date.accessioned2019-05-17T14:11:16Z
dc.date.available2019-06-15cs
dc.date.created2016cs
dc.identifier.citationPORUBIAKOVÁ, O. Sledování obsahu gliadinu v pivu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.cs
dc.identifier.other91176cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11012/60361
dc.description.abstractPre stanovenie obsahu gliadínu v pive bola použitá enzýmová imunoanalýza. Je to rýchla a spoľahlivá metóda, ktorá sa bežne používa v potravinárskom priemysle. Celiakia je autoimunitné ochorenie, inak nazývané intolerancia lepku. Gliadín, ako jedna zo zložiek lepku, spôsobuje u celiatikov vážne zdravotné problémy. U ľudí s touto poruchou autoimunity je dôležité prísne dodržiavať bezlepkovú diétu, čo sa vzťahuje na všetky potraviny. V rámci bakalárskej práce bol pozorovaný a vyhodnocovaný obsah gliadínu vo vybraných dvadsiatich vzorkách českých pív zakúpených v komerčnej sieti. Vzorky boli analyzované testom RIDASCREEN Gliadin Competitive. Výsledky boli vyhodnocované pomocou softwaru RIDA SOFT Win a namerané obsahy gliadínu vo vybraných vzorkách pív boli následne porovnávané s normami pre bezlepkové výrobky. Obsah gliadínu sa vo vybraných pivách pohyboval v rozmedzí odsk
dc.description.abstractEnzyme-linked immunosorbent assay was used for the determination of gliadin in beer. It is a fast and reliable method that is commonly used in the food industry. Celiac disease is an autoimmune disorder, also known as gluten intolerance. Gliadin, as a component of gluten, causes serious health problems to people with celiac disease. Celiac disease patients must follow a strict gluten – free diet. In this bachelor thesis, content of gliadin in twenty selected samples of Czech beer, obtained from retail stores was observed and evaluated. The samples were analyzed by a RIDASCREEN Gliadin Competitive was observed and evaluated. Results were evaluated with RIDA SOFT Win software. Detected gliadin contents in beer samples were compared with the standards for gluten- free products. Content of gliadin in the selected samples of beer varied fromen
dc.language.isoskcs
dc.publisherVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemickács
dc.rightsPřístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/letcs
dc.subjectgliadín pivo celiakia ELISAsk
dc.subjectgliadin the beer celiac disease ELISAen
dc.titleSledování obsahu gliadinu v pivusk
dc.title.alternativeStudy of gliadin content in beeren
dc.typeTextcs
dcterms.dateAccepted2016-06-15cs
dcterms.modified2016-06-16-14:44:29cs
thesis.disciplineBiotechnologiecs
thesis.grantorVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. Ústav chemie potravin a biotechnologiícs
thesis.levelBakalářskýcs
thesis.nameBc.cs
sync.item.dbid91176en
sync.item.dbtypeZPen
sync.item.insts2021.11.22 22:58:07en
sync.item.modts2021.11.22 22:42:12en
eprints.affiliatedInstitution.facultyFakulta chemickács
dc.contributor.refereeSvoboda, Zdeněksk
dc.description.markAcs
dc.type.driverbachelorThesisen
dc.type.evskpbakalářská prácecs
but.committeeprof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)cs
but.defence1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Španová: Metoda stanovení – bližší popis ? prof. Márová: Bezlepková piva už se vyrábějí ? doc. Diviš: Jak je rozšířená celiakie ?cs
but.resultpráce byla úspěšně obhájenacs
but.programChemie a technologie potravincs
but.jazykslovenština (Slovak)


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record