Změkčování poly(3-hydroxybutyrátu)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá zmäkčovaním PHB vybranými typmi zmäkčovadiel. Vplyv zmäkčovadiel je porovnávaný medzi sebou vzhľadom na ich vlastnosti a štruktúru. V teoretickej časti sú zhrnuté poznatky o zmäkčovaní polymérov a charakterizované jednotlivé druhy zmäkčovadiel. Experimentálna časť sa zaoberá samotným zmäkčovaním PHB v roztoku a tavenine. PHB bol rozpúšťaný v chloroforme a do vzniknutého roztoku boli pridávané zmäkčovadlá ATBC, TBC, ATEC, TEC, TOTM, PVAc a butylglykol s obsahom 30 hm %. Při zmäkčovaní v tavenine bola pripravená polymérna pasta s obsahom změkčovadla 70 hm % a 30 hm % PVAc. Zmes bola plastifikovaná v mixéri, pričom čas a želatinačná teplota boli stanovené experimentálne. Pomocou TGA boli stanovené hodnoty tepelnej degradácie pripravených vzoriek. DSC analýzou boli sledované hodnoty Tg, Tm a Xc. U vzoriek mäkčených v tavenine bola stanovená tvrdosť materiálu v stupnici Shore A a podľa Vickersa.
The bachelor thesis deals with the inluence of PHB softening, of selected types of plasticizers. The effect of the plasticizers are compared between themselves with regard to their properties and structure. The theoretical part summarizes the knowledge about softening polymers and characterized different types of plasticizers. The experimental part deals with PHB softening in the solution and in the melt. The plasticizers ATBC, TBC, ATEC, TEC, TOTM, PVAc and butylglycolate dilution containing 30 wt % were added to the PHB previously dissolved in chloroform. In the case of softening in the melt, a polymer paste was prepared, containing 70 wt % of plasticizers and 30 wt % of PVAc. The mixture was plasticized in a mixer, wherein time and temperature of the gelatinization were determined experimentally. Thermal degradation of preprared samples were specified by TGA. Values of Tg, Tm and Xc, was determined by DSC analysis. The samples plasticized in the melt were determined by the hardness of the material according to the Shore A scale and the Vickers scale.
Description
Citation
BRŇÁK, M. Změkčování poly(3-hydroxybutyrátu) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student přednesl ve svém vystoupení výborné výsledky své bakalářské práce. Prezentace byla jak po obsahové tak formální stránce velmi dobrá a splnila požadavky kladené na bakalářskou práci. Dotazy oponenta i členů komise zodpověděl správně a prokázal, že má výborné znalosti o tématu řešeném v bakalářské práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO