Využití přípojnice jako zdroje tepla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je věnována problematice využití ztrátového tepla z přípojnice a jejího chlazení. Zabýváme se zde teplotní analýzou přípojnice, jak pomocí numerických simulací v programu SolidWorks, tak praktickou zkouškou oteplení přípojnice. Správnost simulací tedy můžeme verifikovat z reálných naměřených hodnot. Pro určení teplotního profilu přípojnice je nutné provést měření teplot v různých místech přípojnice, a to buď kontaktní metodou pomocí termočlánků, nebo bezkontaktní metodou pomocí termokamery. Měření jsou prováděna na přípojnici LIA1600 zhotovené firmou Siemens Busbar Trunking System Mohelnice. Cílem práce je zanalyzovat teplotu přípojnice, navrhnou nejúčinnější metodu využití odpadního tepla a provést ekonomickou kalkulaci.
This study is dedicated to the use of heat energy from the busbar and its cooling system. The study deals with thermal analysis of the busbar, both using numerical simulations in SolidWorks and practical examination – warming of the busbar. We can verify the correctness of the simulation from the measured values. To determine the temperature profile of the busbar, it is necessary to measure the temperature at various points of the busbar by contact method using thermocouple or contactless method using a thermal imager. Measurements are performed at the busbar LIA1600 made by Siemens Busbar Trunking System Mohelnice. The aim of the study is to analyze temperature busbar, to suggest the most efficient method of heat recovery, and to make economic calculation
Description
Citation
SVOBODA, O. Využití přípojnice jako zdroje tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-10
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma: Využití přípojnice jako zdroje tepla. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Doplňující otázku položil doc. Drápela na umístění přípojnic a využití tepla produkovaného přípojnicemi. Doc. Lázničková měla připomínku ke značení tepla a výkonu v práci i v prezentaci. Doc. Drápela měl připomínku k pojmům teplota a oteplení. Doktor Topolánek se zeptal na vypracování práce. Doc. Drápela měl připomínku k formě prezentování výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO