Konstrukce stabilizovaného dvojitého napájecího zdroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a konstrukcí dvojitého stabilizovaného napájecího zdroje s regulovatelným výstupním napětím 0 - 30 V a regulovatelným proudovým omezením 0 - 3 A. Zdroj kombinuje použití síťového transformátoru, spínaného regulátoru a následnou aplikaci lineárního regulátoru pro lepší výstupní vlastnosti. Realizováno je také měření výstupního napětí a proudu mikrokontrolérem ATmega644, jehož vstupy jsou od zdroje galvanicky odděleny. V práci je proveden návrh zapojení, které je simulováno. Zapojení je ověřeno formou výroby prototypu a následně je provedena celková konstrukce zdroje. Tato konstrukce je testována měřením, které ověřuje správnost návrhu.
This bachelor’s thesis is focused on design and construction of stabilized dual power supply with adjustable output voltage in range 0 – 30 V and adjustable current limit in range 0 – 3 A. Power supply consists of line transformer, switching regulator and subsequent application of linear regulator for better output properties. Measurement of output voltage and current is realized by microcontroller ATmega644, which has optical separated inputs. In this thesis the device is designed and simulated. The design is verified by prototype device and then full construction is done. Construction is tested by measurements, which confirm a proper design.
Description
Citation
SVOBODA, T. Konstrukce stabilizovaného dvojitého napájecího zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Povalač, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student prezentuje cíle a klíčové části řešení. Na závěr ukazuje realizaci a shrnutí dosažených výsledků. Odpovídá na otázky oponenta a následně probíhá diskuse.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO