Grafické zpracování výsledků simulací reaktoru VVER 1000

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto bakalárska práca popisuje konštrukciu aktívnej zóny jadrového reaktora VVER 1000 a zaoberá sa spracovaním výsledkov z výpočtov neutrónového kódu PARCS v rozhraní SNAP. V dnešnej dobe je pri návrhu alebo zmenách na jadrovom reaktore dôležité vopred si overiť správanie budúceho nového alebo zmeneného zariadenia. Na to slúžia rôzne výpočtové programy určené špeciálne na tieto výpočty. Na prácu s nimi je ale potrebné rozumieť konštrukcii aktívnej zóny, aby používateľ vedel, čo sa počíta a porozumel výsledkom výpočtu. Tie môžu byť buď vo forme textových súborov, alebo je ich možné spracovať do podoby grafov alebo animácií pomocou rôznych aplikácií, v prípade tejto práce v rozhraní SNAP.
This bachelor thesis describes core design of nuclear reactor VVER 1000 and deals with processing of results calculated by neutronics code PARCS in SNAP application suite. Nowadays, while designing or modifying nuclear reactor, it is very important to verify behavior of newly designed or modified parts in anticipation. For this purpose there are various computing programmes designed especially for these computations. However, to work with them is necessary to be familiar with the construction of the reactor core, because it is important to understand the results of the calculations. These can be shown either in form of text files or or processed into form of graphs and animations using various applications, in this case in SNAP application suite.
Description
Citation
KIŠ BANDI, P. Grafické zpracování výsledků simulací reaktoru VVER 1000 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma Grafické zpracování výsledků simulací reaktoru VVER 1000. Vedoucí práce ing. Matějková seznámila komisi s posudkem a následně oponent ing. Novotný přečetl posudek oponenta a položil studentovi otázky oponenta. Student odpověděl na otázky oponenta. Ing. Katovský dále požadoval detailnější vysvětlení odpovědi na druhou otázku oponenta. Doc. Medvec položil otázku, z jakého důvodu má nejvyšší vliv na reaktivitu klastr 10. Student srozumitelně vysvětluje důvod. Dále doplňuje svůj dotaz, jestli to závisí na poloze klastru v aktivní zóně. Student správně vyvozuje, že klastr blíže středu, kde je vyšší koncentrace výkonu, má nejvyšší vliv na reaktivitu. Ing. Katovský se zeptal na číslování klastrů. Student odpověděl, že to je jeho vlastní dělení. Druhý dotaz ing. Katovského směřoval na zasunutí jednotlivých klastrů. Student odpověděl, že všechny klastry byly zasunuty na stejnou hodnotu uvnitř zóny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO