Spolupráce elektrárenských bloků - optimalizace provozních parametrů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce má za cíl popsat princip fungování tepelné kondenzační elektrárny, popsat problematiku týkající se zvyšování účinnosti výrobních bloků a sestavit matematický model paralelně spolupracujících bloků. V práci je rovněž vysvětlena základní problematika rozvodu elektrické energie a fungování elektrizační soustavy České republiky. V práci jsou provedeny výpočty dvou paralelně spolupracujících bloků pro případ kdy optimalizované výkony nevybočují z regulačních rozsahů, ale také pro případ, kdy vybočují. Jako součást práce byl zhotoven matematický model, který na základě zadaného výkonového požadavku v síti optimalizuje výkony mezi tři paralelně spolupracující bloky tak, aby byly celkové náklady na provoz co nejmenší. V modelu je rovněž možno provést kompletní výpočet měrných spotřeb a tepelných účinností na základě libovolně zadaných parametrů, a to pro pět různě technologický vybavených bloků.
This bachelor’s thesis aims to describe the principle of operation of thermal power plant as well as to describe the issues related to increasing the efficiency of production units. Another task was to create a mathematical model of cooperation of power plant units. The thesis also deals with the fundamental issues of power distribution as well as deals with the functioning of the electricity system in Czech republic. In this thesis there are also calculated two sample examples of two parallel cooperated units. In the first example, the optimized electric power is not outside of the control range but in the second, the optimized electric power is outside of the range. So there are two types of the calculations. As a part of the thesis there was made a mathematical model. The mathematical model based on the specified demand load in the network optimizes the eclectic power of three cooperating parallel units. This should lead to the fact that the operating costs will be minimized. In the model there is also a complete calculation of specific consumption and thermal efficiency. The reader of the thesis is able to do these calculations in five possible options.
Description
Citation
HROMÁDKA, M. Spolupráce elektrárenských bloků - optimalizace provozních parametrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci na téma Spolupráce elektrárenských bloků - optimalizace provozních parametrů. Vedoucím práce byl doc. Mastný, oponentem Ing. Wasserbauer. Oponent práce hodnotil tuto pozitivně a měl doplňující dotazy směřující na automatizaci metody zpracování a terciární regulaci frekvence. Dotaz na terciární regulaci student ovšem zodpověděl chybně, s komisí si tuto chybu vyjasnil. Vedoucí práci hodnotil pozitivně a stejně pozitivně hodnotil i přístup studenta během vypracování. Doc. Toman se dotazoval na optimalizaci dodávaného výkonu pomocí více zdrojů. Tento dotaz student zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO