Návrh záložního zdroje pro teplárnu Červený mlýn

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem záložního zdroje pro teplárnu Červený mlýn, společnosti Teplárny Brno, a.s. Zdroj by byl využit v případě ztráty napájení z elektrizační soustavy, především v případě takzvaného „blackoutu“. Záložní zdroj by napájel pouze nezbytné systémy teplárny, především pohony pro dotáčení turbín, napájení zařízení velínu a osvětlení. Konkrétně se jedná o návrhy akumulátorové baterie, setrvačníku a dieselagregátu. Tato práce se především snaží z uvedených možností vybrat optimální řešení.
This thesis describes a design of backup power for heating plant Červený mlýn, Teplárny Brno, a.s. The backup power would be used in case of loss of power from the electricity grid, especially in the case of so-called "blackout". Backup power would supply only necessary systems of this heating plant, such as spinning turbines before stopping, control room power supply and lighting. Particularly designs of accumulator, flywheel and diesel generator are discussed. The main aim is to choose the optimum solution.
Description
Citation
NAGY, P. Návrh záložního zdroje pro teplárnu Červený mlýn [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen)
Date of acceptance
2016-06-10
Defence
Student prezentoval komisi výsledky své bakalářské práce zaměřené na návrh záložního zdroje pro teplárnu Červený mlýn. Na otázky oponenta a vedoucího student odpověděl uspokojivě. Doc. Baxant upozornil na použití starých typů akumulátorů a na to, že student nemá přehled o aktuálních možnostech akumulátorů na trhu. Ing. Kohout a doc. Baxant rozporovali příliš nízký počet cyklů Li-Ion baterií se kterými student počítal. Na další dotazy Ing. Kohouta student odpovídal nepřesně a v některých případech i nesprávně. Na otázky kladené Ing. Vránou student odpověděl uspokojivě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO