Návrh fermentoru pro domácnost

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je návrh fermentační jednotky speciálně uzpůsobené pro provoz v domácnostech. Jednotka zpracovává kuchyňský a zahradní biologicky rozložitelný odpad, při požadavcích na co nejnižší pořizovací i provozní náklady a náročnost obsluhy. Přínosem této jednotky je výroba bioplynu, který bude přímo v domácnosti využit, a zpracování biologicky rozložitelného odpadu na kvalitní organické hnojivo. První část je věnována popisu procesu anaerobní fermentace a shrnutí provozních podmínek, jež je nutné pro kvalitní fermentaci dodržovat. Hlavní část se zabývá potenciálem výroby bioplynu v konkrétní domácnosti, pro kterou je jednotka navrhována, dále návrhem fermentačního zařízení, návrhy na využití získaného bioplynu a finančním zhodnocením celého projektu.
The aim of this thesis is to design a fermentation unit specially adjusted for household operating. Unit processes kitchen and garden biodegradable waste with requirements of low acquisition costs, operating costs and demands of service. Benefits of this unit are production of biogas, which will be utilized in household, and processed of biodegradable waste to nutritious manure. The first part of the work is aimed on description of anaerobic fermentation process and summary of operating conditions. The main part deals with potential of household and garden biodegradable waste for production of biogas and design of fermentation unit. Proposals for biogas utilization and economy of whole project are mentioned.
Description
Citation
ŠVEC, J. Návrh fermentoru pro domácnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Hajný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO