Návrh ložisek turbodmychadla pro nízkoviskózní oleje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
První část této diplomové práce obsahuje charakteristiku kluzných ložisek, jejich funkci a způsoby mazání. Dále popisuje chování rotoru turbodmychadla a jevy doprovázející pohyb rotoru. V další části se zabývá výpočtovými a experimentálními metodami pro ověření návrhu kluzného ložiska. Praktická část je zaměřena na ověření původního návrhu kluzných ložisek a vytvoření nového návrhu ložisek společně s rotorem za použití MBS. V druhé části je vypracován a analyzován nový návrh a to včetně výkresové dokumentace.
The first part of the thesis describes journal bearings characteristics, their function and lubrication. The second part of the thesis is about a rotor-dynamics issue and how to use numerical and experimental methods for verification of a new bearing design. The practical part of the thesis is focused on analyse a current design of bearings in MBS. In the last part has been made and verified a new bearing design.
Description
Citation
PLÁNKA, J. Návrh ložisek turbodmychadla pro nízkoviskózní oleje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Stodola, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Rudolf Franz, Ph.D. (člen) Ing. Karel Štěpánek (člen) Ing. Marek Slovák (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student seznámil odbornou komisi s diplomovou prací (zadání, cíle, řešení, výsledky a závěr). Následně zodpověděl otázky oponenta, uvedené v Oponentském posudku. V rámci obhajoby diplomové práce byl dodatečně tázán na následující dotazy: -Popište konstrukci axiálního ložiska rotoru turbodmychadla -Jakým způsobem byste posuzoval vibrační projev? -Jaký provozní stav je pro turbodmychadlo nejvíce nebezpečný? -Jaký materiál je při tvorbě ložisek užit? -Jaká přesnost je při výrobě rotorů vyžadována? -Jakým způsobem se turbokompresor vyrábí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO