Univerzální elektronické zapalování pro spalovací motory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem elektronického zapalování pro dvouválcové dvoutaktní motory. V práci je popsán stávající systém zapalování. Dále jsou popsány možnosti snímání polohy klikové hřídele motoru. Návrh systému zapalování je navrhován převážně pro motory JAWA, ČZ a motory Trabant. Při návrhu je kladen důraz na robustnost a spolehlivost celého zapojení. Hlavní předností celé navrhované konstrukce je je možnost nastavit předstih jako funkci vnějších parametrů, jako jsou například otáčky nebo teplota motoru. Navržené zapalování bylo vyzkoušeno v praxi ve vozidle Velorex.
Thesis deals with electronic ignition for a two-cylinder two-stroke engines. In the thesis is described the existing ignition system. In the thesis are described measurement options of the position ot the engine crankshaft. The ignition system is designed mainly for motor JAWA, CZ and motor Trabant. The design is focused on reliability of entire circuit. The main advantage of the entire proposed design is possibility to adjustable ignition curve, depending on several external parameters such as speed or temperature of the engine. The proposed ignition has been tested in vehicle Velorex.
Description
Citation
ČMELÍK, M. Univerzální elektronické zapalování pro spalovací motory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen) Ing. Josef Šunka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student uvádí prezentaci záminkou vestavění zapalování do vozidla Velorex. Dále student popisuje snímač polohy klikové hřídele a obvod pro vyhodnocení signálu ze snímače. Popisuje hotový realizovaný modul zapalování, řízený platformou Arduino. Uvádí praktické zkušenosti z provozu s vozidlem Velorex. Někdy je prezentace příliš detailní, což přispívá k její vyšší délce. Na otázky oponenta student odpovídá vyhovujícím způsobem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO