Zkoumání teplotních jevů v olověném akumulátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Na základě české i zahraniční literatury nás tato práce seznamuje s historií a rozdělením elektrochemických zdrojů, konkrétně pojednává o olověném akumulátoru. U olověného akumulátoru je popsán princip a jeho chování při nabíjení a vybíjení. Dalším tématem je jeho konstrukce a rozdělení. Základní dělení olověného akumulátoru je na akumulátory se zaplavenými elektrodami a akumulátory bezúdržbové tzv. „VRLA“, které se postupně dostávají do popředí a zastávají funkce klasického akumulátoru se zaplavenými elektrodami v náročnějších aplikacích. V současné době VRLA akumulátory se používají pro PSOC režim v hybridních vozidlech. Praktická část této práce se zabývá právě PSOC režimem, který je aplikován na experimentální články s elektrodami s různými příměsemi. Výsledky vlivu příměsí na životnost článků v PSOC režimu jsou shrnuty na konci této práce.
Based on the Czech and foreign literature, this work introduces us to the history, the dividing types of electrochemical cells, specifically deals with the lead-acid battery. The lead-acid battery principle is described and its behavior during charging and discharging. Another topic is the design and distribution. The basic division is the lead-acid accumulator batteries with electrodes submerged and maintenance-free batteries so-called "VRLA", which is gradually coming into force and function of classical battery electrodes are submerged in more demanding applications. Currently, VRLA batteries are used for PSOC system in hybrid vehicles. The practical part of this work deals with PSOC regime that is applied to the experimental cells with electrodes with different admixtures. The results of the influence of admixtures on the durability of articles in PSOC system are summarized at the end of this work.
Description
Citation
VRBA, M. Zkoumání teplotních jevů v olověném akumulátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) Ing. Pavel Prosr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s podstatnou částí své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Co znamená thermal runaway? Jaký je rozdíl mezi odvodem tepla z baterie vedením a prouděním přes stěny. Je možné dosáhnout změny teploty baterie o několik stupňů během 2 sekund? Čím jsou způsobeny veliké výkyvy teploty v krátkých časových úsecích?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO