Harmonizace ekologické daně z plastů v EU

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Bakalářska práce se zabývá vztahem daní a přírody a mezerami v této problematice, konkrétně v tématice odpadu z plastového obalu. Práce porovnává vybrané daně v tuzemsku se zdaněním ve vybraných státech EU a dále návrhne moţnosti změn v dané oblasti a zhodnotí reálnost jejich zavedení. Uvede struční historii daní z oblasti ŢP, ozřejmí čtenáři druhy ekologických daní v jednotlivých krajinách EÚ s hlavním záměrem na odpadové i obalové poplatky. Zároveň upozorňuje na nedostatečnou harmonizaci v rámci EU.
Bachelor´s thesis deals with relations between taxes and environment. Deals with gaps, specifically in the zone of plastic packaging waste. Thesis compares specific taxes in the country with taxes in several EU countries and further suggests the possibility of changes in the area and assess the feasibility of their implementation. The thesis zooms in tax brief history of environmental area, clarify types of ecological taxes in EU countries, especially waste fees and packing charges. At the same time it draws attention to the lack of harmonization within the EU.
Description
Citation
VLČKOVÁ, V. Harmonizace ekologické daně z plastů v EU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Účetnictví a daně
Comittee
prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc. (předseda) Mgr. Jiří Pospíšil (místopředseda) Ing. Helena Hanušová, CSc. (člen) Ing. Vladimíra Bayerová, Ph.D. (člen) Ing. Lenka Zábojová (člen)
Date of acceptance
2016-06-17
Defence
otázky vedoucího: odpovězeno otázky oponenta: odpovězeno Prof. Rejnuš: Je působení EU na Vámi zkoumanou problematiku pozitivní nebo negativní? - odpovězeno Ing. Hanušová: Kdo bude platit daň z plastu? Má spotřebitel možnost výběru na trhu? Uvažovala jste vratné obaly? Kdo je celosvětově největší producent plastu? Vámi navrhované řešení má komplexní charakter? Je řešení možné aplikovat mimo EU? - odpovězeno ale s chybami Prof. Rejnuš: Jakým způsobem jej budete aplikovat? - neodpovězeno Ing. Zábojová: Zvažovala jste nějakou daňovou kompenzaci při zavedení této daně? - odpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO