Bezpečná silniční přeprava vybraných nebezpečných chemických látek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Téma diplomové práce je Bezpečná silniční přeprava vybraných nebezpečných chemických látek po silnici. Diplomová práce čerpala z domácích a zahraničních zdrojů za posledních deset let. Práce je zaměřena na legislativu v České republice a Evropské unii. Dále se diplomová práce zabývá vybranými nebezpečnými látkami a informačními systémy, které tyto látky shromažďují. Čtvrtá kapitola se zabývá bezpečnou silniční přepravou, značením pro její bezpečnost a dokumentací nezbytně nutnou pro přepravu. Diplomová práce neopomene zmínit současný stav bezpečné silniční přepravy se zaměřením na Jihomoravský kraj a vyzdvižením důležitosti různých opatření pro neselhání lidského faktoru. Ve zmínce bude také opatření v případě nehody s nebezpečnou chemickou látkou a typické scénáře dopravních nehod. Praktická část diplomové práce zpracovává statistiky dopravních nehod v rámci Evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí po silnici a příčiny nehodovosti. Pro názornost jsou vytvořeny grafy s popisky. Vytvořena jsou také organizační a technická opaření pro lepší bezpečnou silniční přepravu vybraných nebezpečných chemických látek. V závěru praktické části je vymodelován případ jednoho z typických scénářů s nejhoršími možnými následky.
Theme of diploma thesis is Safety road transport of selected hazardous chemical substances. I drew from domestic and foreign literary sources over the past ten years. Thesis is directed to legislace the Czech Republic and the European Union. The other diploma thesis is directed choose dangerous chemical substances and informatic systems, which this substances give altogether. Fourth topic includes safety road transport, sign for theit safety and documents for road transport. There are actual situation of safety road transport in South Moravia. There are steps, when the accident with dangerous chemical substances happen and typical scenarious of accidents. In practise part of diploma thesis are wrote statistics of accident ADR and their reason. There is graphs of statistics with describe. In diploma thesis are describe organization and technical disposal for better safety road transport of dangerous substances. In the end of practical part is modelling situation with accident for the most horrible falls to people and environment.
Description
Citation
ULLMANNOVÁ, S. Bezpečná silniční přeprava vybraných nebezpečných chemických látek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Ján Derco, CSc. (člen) prof. Ing. Pavel Janoš, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta, poté se studentka vyjádřila k připomínkám, dotazům a po diskuzi následovalo hodnocení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO