Recyklace fotovoltaických modulů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se v první části zaměřuje na rozdělení FV článků, jejich vývoj a výrobní procesy. Dále jsou zde obecně popsány recyklační metody a jejich základní rozdělení a druhy, které se běžně využívají. V neposlední řadě je v práci zmíněn aktuální stav FV panelů v České Republice a související legislativní nařízení. Druhá (experimentální) část je věnována výběru vhodných FV panelů na recyklaci. Na těchto panelech bylo provedeno měření V-A charakteristik a elektroluminiscenční analýza. Ve spolupráci s firmou Aquatest byla realizována recyklace vybraných panelů a následně byla na rozdrceném materiálu provedena spektrální analýza. V poslední části je zhodnocení recyklace z ekonomického i praktického hlediska.
This bachelor thesis focuses in its first part on the distribution of PV cells, their development and production processes. There are also generally described recycling methods and their basic division and the species that are commonly used. Finally, the thesis also mentions the current state of PV panels in the Czech Republic and the related legislative regulation. The second (experimental) part is devoted to the selection of suitable PV modules for recycling. On these panels was performed measuring of the V-A characteristics and electroluminescence analysis. In cooperation with Aquatest was carried out recycling of selected panels, and then on the crushed material was carried out spectral analysis. The last part is an evaluation of recycling from economic and practical aspects.
Description
Citation
CINGEL, Š. Recyklace fotovoltaických modulů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Res, CSc. (člen) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Jakým způsobem byly určeny nnáklady na jednotlivé kroky recyklace? Jak probíhá drcení panelu? Jakým způsobem probíhá odebírání vzorků drti pro analýzu? Student seznámil zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO