Anotace NetFlow dat z pohledu bezpečnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací aplikace pro offline anotaci NetFlow datové sady z pohledu síťové bezpečnosti. V práci je podrobně popsána architektura NetFlow spolu se způsoby detekce bezpečnostních událostí v zachycených datech. Návrh aplikace je vytvořen na základě analýzy manuální anotace a podpořen několika UML diagramy. Vytvořená aplikace využívá systém Nemea pro detekci bezpečnostních událostí a systém Warden jako zdroj informací o nahlášených událostech na síti. Webová aplikace je postavena na PHP 5 s využitím Nette frameworku, knihovny jQuery a Bootstrap frameworku. Sdružení CESNET poskytlo NetFlow data pro testování aplikace. Pomocí vytvořené aplikace je možné analyzovat a následně anotovat zachycené NetFlow záznamy a vytvořenou datovou sadu využít například pro ověření, zda detekční nástroje pracují správně.
This thesis describes design and implementation of application for offline NetFlow data annotation from perspective of network security. In this thesis is explained the NetFlow architecture in detail along with methods for security incidents detection in the captured data. The application design is based on analysis of manual annotation and supported by several UML diagrams. The Nemea system is used for detecting security events and Warden system as a source of information about reported security incidents on the network. The application uses technologies such as PHP 5, Nette framework, jQuery library and Bootstrap framework. The CESNET association provided NetFlow data for testing the application. The result of this thesis could be used for analysis and annotation of NetFlow data. Resulting data set could be used to verify proper functionality of detection tools.
Description
Citation
KADLETZ, L. Anotace NetFlow dat z pohledu bezpečnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Jak dlouho přibližně trvá anotace bezpečnostního incidentu, který byl detekován systémem warden? (Od ověření, zda je reportována událost ve flow datech po zobrazení jednotlivých flow záznamů ve web. rozhraní)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO