Bezpečnostní a monitorovací systém rodinného domu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá implementací bezdrátového bezpečnostního systému rodinného domu. Bezdrátová komunikace je realizována rádii na bázi standardu IEEE 802.15.4, konkrétně využívá komunikační protokol ZigBee. Na začátku práce je sepsána specifikace systému, následuje rozbor technologií pro získávání energie z prostředí a přehled současné nabídky tzv. single board computer řešení, s elaborací jejich vhodnosti pro realizaci řídícího uzlu senzorové sítě. Dále pak práce popisuje samotný proces návrhu, implementace a testování jednotlivých komponent bezpečnostního systému. V závěru jsou zhodnoceny dosažené výsledky a navržena možná vylepšení stávající implementace. Výstupem práce jsou vyhotovená bezdrátové zařízení implementující senzory, řídicí jednotka senzorové sítě a implementace grafického uživatelského rozhraní pro její správu.
The thesis elaborates on an implementation of wireless home security system. The wireless communication utilizes IEEE 802.15.4 radios and ZigBee communication protocol. The beginning of the thesis provides specification of the intended system followed by an evaluation of usable energy harvesting solutions and later by consideration of single board computer systems suitable for implementation of the control node of the sensor network. The rest of the thesis describes design, implementation and testing of particular components of the security system. Conclusion evaluates the achieved goals and offers suggestions for future work. The end products of the thesis are physical devices implementing wireless sensor nodes, control unit of the security system as well as a graphical user interface for the system management.
Description
Citation
VALACH, L. Bezpečnostní a monitorovací systém rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Vlček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: 1) V práci popisujete, že propojení systému využívá topologii "hvězda". Uvažoval jste o použití jiné topologie, které by umožnila senzorům fungovat jako opakovač, tedy aby byl vzdálenější senzor schopný komunikovat s řídící jednotkou skrze jiný senzor? Jak by byla náročná implementace tohoto rozšíření/změny? 2) V práci zmiňujete, že senzorový uzel má spotřebu 24uA a použil jste baterii o kapacitě 320mA/h, což zajišťuje zhruba rok a půl nepřetržitého provozu. Přesto je v kapitole 7.1.2 zmíněno, že senzorový modul vybije baterii během desítek hodin. Vysvětlete, kde je problém.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO