Sledování historie aktivity IP adres

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Poslední dobou se objem přenášených dat po síti neustále zvyšuje. K urychlení prohledávání dat je potřeba mít způsob jejich vhodné indexace. Tato bakalářská práce se zabývá tímto problémem, konkrétně ukládáním a vyhledáváním dat za účelem zjištění aktivity komunikujících IP adres. Cílem této práce je navrhnout a implementovat systém pro efektivní dlouhodobé ukládání a vizualizaci aktivity IP adres. Aktivitou je myšleno, zda daná adresa generovala provoz v daném intervalu či ne, tedy lze ji reprezentovat jediným bitem, což redukuje objem prohledávaných dat. Výsledný systém se skládá z backendu monitorujícího provoz a ukládajícího záznamy o aktivitě do uložiště a jejich parametry do konfiguračního souboru. Dále obsahuje webový server, který na základě požadavků uživatele data čte a vizualizuje ve formě obrázků. Uživatel může specifikovat oblast dat, kterou chce zkoumat podrobněji, pomocí interaktivního webového rozhraní.
The volume of generated network traffic continually grows. In order to query data inside the traffic, an effective system of indexing data is required. This thesis addresses this problem, specifically effectively storing data for a longer period of time and looking up this data representing activity of communicating IP addresses. The aim of this thesis is to design and implement a system that stores and visualizes IP address activity. Activity means whether given address generated traffic during a given interval or not. This information has a binary value and can be represented by one bit, which significantly reduces volume of queried data. The system consists of backend processing incoming flow records and storing address activity to binary storage. Furthermore, it contains a web server which reads stored activity and visualises it in the form of an image based on user's request. The user can specify an area they wish to examine in more detail in the interactive web interface.
Description
Citation
PILÁTOVÁ, K. Sledování historie aktivity IP adres [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Is the created system deployed in some production network (or is planned to)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO