Sketchup jako nástroj pro návrh nábytku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je seznámení se s aplikací SketchUp, postupy návrhu nábytku z prefabrikovaných desek a navžení i implementace nástrojů pro zefektivnění těchto procesů. Nástroje jsou ve formě rozšíření pro SketchUp a využívají jeho API v jazyce Ruby. Text samotný tak především rozebírá základy počítačové 3D grafiky, její použití v aplikaci SketchUp, třídy a metody API aplikace SketchUp, základy tvorby nábytku z prefabrikovaných desek a samotné rozšíření. Popisovnané nástroje pro zefektivnění jsou zaměřeny na tvorbu modelů desek, jejich zprávu pomocí uživatelského rozhraní a generování hranění hran.
Main goals of this work are to understand the SketchUp application, learn the basic tasks of fiberboard furniture design and the design and implementation of tools, which should increase efficacy of these tasks. Tools are created as plug-ins for SketchUp using its Ruby API. The text it self is focused on fundamentals of 3D computer graphics and use of  them in SkechtUp, fiberboard furniture design processes and the woodworking plug-in it self. Described tools are used for creation of  board models, their management through user interface and generation of edging for boards.
Description
Citation
MATĚJ, A. Sketchup jako nástroj pro návrh nábytku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (místopředseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B) . Otázky u obhajoby: Bylo by možné v rámci modulu realizovat i základní pevnostní výpočty pro zvolené materiály a sestavy (případně stanovit nosnost jednoduché konstrukce)? Jakým způsobem by se daly modelovat šroubové spoje, pohyblivé části (např. dvířka s panty) či jiné standardní vybavení nábytku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO