Vylepšení nástrojů pro práci se soubory deltarpm

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Na platformě Fedora se používají balíčky RPM pro instalaci softwaru. Každá verze takto distribuovaného softwaru odpovídá samostatnému souboru RPM. Aktualizace softwaru pak odpovídá stáhnutí velkého souboru RPM, který je ve skutečnosti velmi podobný již nainstalovnému balíčku. Balíčky DeltaRPM poskytují alternativu pro aktualizaci softwaru. Jedná se o speciální patch soubory, které uchovávají rozdíl mezi dvěma soubory RPM. Aktualizace pak spočívá ve stáhnutí daleko menšího souboru a aplikaci tohoto patche na starší verzi příslušného RPM. Projekt deltarpm definuje formát souborů DeltaRPM a nabízí nástroje pro příkazovou řádku, které realizují jejich vytváření a aplikaci. Tato implementace je však nevhodná pro použití jako knihovna. Cíl této práce je vytvořit novou implementaci nástrojů pro vytváření a aplikaci souborů DeltaRPM, která je zpětně kompatibilní a poskytuje knihovnu pro vývojáře v jazyce C, která vyřeší některé slabiny současné implementace.
RPM packages are used for software installation in Fedora. Every version of software packaged in this way corresponds to a separate RPM file. Updating software therefore entails downloading a large RPM file that is actually quite similar to the RPM already installed. An alternative for software updates is provided by DeltaRPM packages, which are special patch files that store the difference between two RPM files. An update then consists of downloading a much smaller file and applying this patch to the older version of the RPM. The deltarpm project defines the format of DeltaRPM files and supplies command-line tools for creating and applying them. However, this implementation is unsuitable for use as a library. The aim of this thesis is to create a new implementation of these tools, which is backwards compatible and provides a library for C developers that solves some of the weaknesses of the current implementation.
Description
Citation
CHALK, M. Vylepšení nástrojů pro práci se soubory deltarpm [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: 1) Použil jste kód nějakého z existujících nástrojů pro práci s deltarpm nebo jste vše naprogramoval znovu sám? 2) Máte nějakou představu o tom, o kolik rychlejší je používání deltarpm namísto rpm? Přinesla v tomto nová implementace deltarpm nějakou změnu oproti těm starším?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO