Nositelná zařízení: jejich možnosti a aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce pojednává o nositelných zařízeních, která jsou dnes aktuálním tématem. Představuje jejich historii, způsob komunikace a možnosti aplikace. Dále popisuje vytvořené řešení, které demonstruje uplatnění nositelných zařízení při ovládání robota. Řešení sestává z nositelného zařízení s názvem Myo armband, Android aplikace a robota na platformě ROS (Robotický operační systém). Myo armband má tvar náramku, který se umístí na předloktí a obsahuje senzory jako magnetometr, gyroskop, akcelerometr a EMG (elektromyografické senzory pro snímání svalové aktivity na základě kterých rozpoznává některá gesta). Aplikace je navržena pro ovládání pojízdného robota, který je schopný jezdit dopředu, dozadu, zatáčet a to na základě gest a pohybů ruky, na níž je připevněno nositelné zařízení. Za tímto účelem čte příslušná data z nositelného zařízení pomocí technologie Bluetooth LE (Low Energy), vyhodnocuje je a pomocí technologie Wi-fi zasílá řídicí zprávy robotovi. Blíže je popsán také robot, na kterém bylo ovládání otestováno. S využitím aplikace (hlavní přínos autora) a náramku Myo je tak možné ovládat množinu pojízdných robotů poháněných ROS.
This thesis focuses on wearable devices that are currently actual topic. It presents their history, communication methods and capabilities of application. It further describes created solution that demonstrates the application of wearable devices for controlling a robot. The solution consists of a wearable device named Myo armband, an Android application and a robot on the platform ROS (Robot operating system). A Myo armband has a form of a bracelet that is placed on a forearm and contains sensors such as a magnetometer, a gyroscope, an accelerometer and an EMG (electromyographic sensors for sensing muscle activity on which base certain gestures are recognized). The application is designed for controlling a mobile robot capable of moving forward, backward and veer based on gestures and movements of a hand on which a Myo armband is attached. For this purpose, the application reads the relevant data from a wearable device using Bluetooth LE (Low Energy), then evaluates them and sends control messages via Wi-Fi technology to a robot. The description of a robot is discussed in more detail further below. The usage of the application (which is the main contribution of the author) and a Myo armband enable to control a set of mobile robots driven by the Robotic operating system (ROS).
Description
Citation
HEREC, J. Nositelná zařízení: jejich možnosti a aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Bylo by možné zrychlit kalibraci/synchronizaci zařízení pro nového uživatele? Jakým způsobem? Jaká zvažujete připadná další nasazení Vašeho řešení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO