Generování a ochrana proti DOS útoku na aplikační vrstvě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřená na generování DoS útoků a ochranu proti nim. Měla by čtenáře uvést do problematiky DoS útoků, objasnit mu jejich dělení a základní principy jejich činnosti. Dále čtenáři nabízí metody a rady, jak se proti těmto útokům bránit, nebo jak zamezit jejich vzniku. Přináší čtenáři náhled na dostupné DoS nástroje a jejich zhodnocení. V rámci této práce je navržen a implementován nástroj pro generování DoS útoků. Ten je schopný generovat HTTP GET, HTTP POST a DNS amplification útoky. Tento DoS nástroj byl úspěšně testován při útocích na webový server Apache 2.2.21. Záznamy a zhodnocení těchto testů jsou také součástí této práce.
This bachelor’s thesis is focused on generating DoS attacks and protect against them. It should introduce the reader to the problems of DoS attacks, explain their division and the basic principles of their operation to him. Furthermore, it provides methods and advices how to defend against such attacks or to prevent their occurrence. It provides a preview of the available DoS tools and their evaluation to the reader. The tool able to generate DoS attacks is designed and implemented as a part of this work. It is capable of generating HTTP GET, HTTP POST and DNS amplification attacks. The DoS tool was successfully tested during attacks on a web server Apache 2.2.21. The records and evaluation of these tests are also part of this work.
Description
Citation
JUHAŇÁK, P. Generování a ochrana proti DOS útoku na aplikační vrstvě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: 1) Jaký důvod mělo použití Raw socketů namísto Pcapu uvedeného v zadání? 2) Jaké vylepšení aplikace vedlo k překonání firewallu u HTTP POST a HTTP GET útoků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO