Systém pro automatizovanou obsluhu superpočítače

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je rozšíriť existujúci program FabSim o modul, ktorý umožní automatizovanú obsluhu superpočítačov, predovšetkým prácu s plánovačom OpenPBS. Modul bol vytvorený v programovacom jazyku Python za použitia balíčka Fabric. Skripty, ktoré sa pomocou OpenPBS spúšťajú, sú uložené vo forme predlôh a pred samotným prenosom na cluster a spustením sa dynamicky upravia na základe preferencií užívateľa. Vytvorené riešenie tak poskytuje komplexnú sadu metód, ktoré umožňujú plnohodnotnú obsluhu superpočítačov, integráciu s Gitom a spravovanie dát nachádzajúcich sa na superpočítačoch. Hlavným prínosom tejto práce je jednoduchšie riadenie a úspora času spojená s obsluhou superpočítačov.
The main goal of this thesis is to extend already existing software FabSim by a module, which allows automated supercomputer operation, especially with OpenPBS scheduler. This module was implemented with Python programming language, using Fabric module as its backbone. The scripts, which are executed with OpenPBS are stored as the templates. These templates are dynamically modified to suit users needs. This solution provides a complex set of methods, which allows full--featured operation of supercomputers, integration with git and data management on clusters. The module saves time and makes working with supercomputers much easier.
Description
Citation
STREČANSKÝ, P. Systém pro automatizovanou obsluhu superpočítače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: Bylo by možné rozšířit nástroj o příkazy podporující projekty kompilované pomocí Makefile, případně CMake? Jakým způsobem byste řešil výběr kompilátoru na cílovém stroji?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO