Směrování SDN podle přenášeného obsahu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá směrováním v softwarově definovaných sítích, které umožňuje směrování podle obsahu přenášených paketů. Pro řešení práce bylo nutné vytvořit detekční mechanizmus, který v rámci operačního systému vyhledává spojení vyžadující prioritní zpracování. Nová spojení jsou odesílána směrovací aplikací běžící na SDN kontroléru POX. Kontrolér rozděluje aplikace podle dvou kritérií: Aplikace vyžadující největší šířku pásma a aplikace vyžadující nejrychlejší cestu. Byly navrhnuty a implementovány čtyři algoritmy pro směrování dat v závislosti na požadavcích aplikací. Navrhnuté aplikace byly implementovány v jazyce Python a otestovány emulačním nástrojem Mininet.
This works main point of focus is routing in software defined networks, which allow routing based on transfered packets. For accomplishing this task it was necessary to create a detection mechanism, that finds the connection within the OS which needs priority handling. New connections are sent via a routing aplication which is running on the SDN controller POX. The controller divides applications based on two criteria: The application requiring the largest bandwidth and the application requiring the fastest route. For this purpose four algorithms for routing data based on application preferences were designed and implemented. The applications were implemented in the Python language and they were tested in the simulation tool Mininet.
Description
Citation
GAVRYLIUK, O. Směrování SDN podle přenášeného obsahu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Bylo by možné detekční skript rozšířit o další položky použitelné pro směrování? Výsledné řešení využívá kontroler Pox, vhodný spíše pro experimentální účely. Jak by se změnila implementace, kdyby se řešení aplikovalo na kontroler OpenDaylight? Je výsledné řešení možné použít v sítích, které obsahují tradiční i SDN architekturu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO