Viskozimetrické studium chování systémů L-Lysinu a 6-aminokapronové kyseliny s hyaluronanem v oblasti nízkých koncentrací aminokyselin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zabývá studiem interakcí mezi vysokomolekulovou kyselinou hyaluronovou (1,75 MDa HA) a aminokyselinami, konkrétně lysinem a 6-aminokapronovou kyselinou. K interakcím by mělo docházet mezi karboxylovou skupinou vázanou v molekule řetězce HA nesoucí záporný náboj a kladným nábojem nacházejícím se na atomu dusíku protonizované aminokyseliny. Přítomnost těchto interakcí by pak znamenala možnost navázání např. léčiv na modifikovanou kyselinu hyaluronovou. V takovém případě by HA fungovala jako cílený nosič. Interakce byly zkoumány v oblasti nízkých koncentrací pro obě aminokyseliny, konkrétně pod 10 mmoldm-3, a pro 6-aminokapronovou kyselinu také v oblasti vysokých koncentrací, konkrétně nad 20 mmoldm-3. Přítomnost interakcí byla zkoumána nejen pomocí reologie, ale i měřením pH a vodivosti. Na základě tohoto výzkumu byly interakce potvrzeny poklesem viskozity v systému.
This bachelor thesis investigates the interaction between high-molecular weight hyaluronic acid (1.75 MDa HA) and amino acids, particularly lysine and 6-aminocaproic acid. The interactions should occur between the carboxyl groups of HA carrying a negative charge and a positive charge located on the nitrogen atom of the protonated amino acids. The presence of these interactions would mean the possibility of establishing bioactive compounds, e.g. drugs, on hyaluronic acid, in which it would act as a targetting carrier. The interactions were examined at low concentrations for both aminoacids, i.e. below 10 mmoldm-3, and for 6-aminocaproic acid also at high aminoacid concentrations, i.e. above 20 mmoldm-3. The presence of interaction was investigated using not only rheology, but also by measuring pH and conductivity. Based on this research, the interactions manifested in terms of a decrease in the system viscosity.
Description
Citation
ŠIMÁČKOVÁ, M. Viskozimetrické studium chování systémů L-Lysinu a 6-aminokapronové kyseliny s hyaluronanem v oblasti nízkých koncentrací aminokyselin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Vítězslav Otruba, CSc. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Klučáková – Čím si vysvětlujete rozdílné výsledky získané měřením vodivosti a reologických vlastností v předchozí práci a v této BP? Otruba – Jakou funkcí jsou proloženy experimentální body u měření vodivosti? Vala – Jaká je přesnost měření vodivosti použitých systémů? Taraba – Proč nebylo měřeno pH systému voda-hyaluronan? Veselý – Jaký byl poměr lysin-hyaluronan?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO