Nástroje pro válečkování ve strojírenství.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá beztřískovou technologií obrábění válečkováním a nástroji se zaměřením na válečkování kruhových otvorů a navazujících ploch. V první části práce jsou objasněny základní pojmy týkající se dokončování a zpevňování strojních součástí válečkováním. V další části je provedeno rozdělení nástrojů vyráběné Německou společností Baublies AG. V následující části jsou příklady využití metody válečkování ve strojírenské výrobě. Dále je provedeno technicko – ekonomické zhodnocení a srovnání s konvenčními metodami dokončování, jako je lapování, honování, superfinišování, leštění, broušení, vyhrubování a vystružování, vyvrtávání, vyhlazování povrchu diamantem a kuličkování. V závěru práce jsou uvedeny předpoklady do budoucna.
This bachelor work deals with chipless technology of roller burnishing and tools with bearing on roller burnishing of circular orifices and back-to back surfaces. In the first part of the work elementary conections concerned with finishing and hardening of machine components by roller burnishing are explained. In the next part the classification of tools produced by German company Baublies AG is realised. In the following part there are examples of roller burnishing method utilization in the machine industry. Hereafter, the technical – economical evaluation and comparation with conventional methods of finishing such as lapping, honing, superfinishing, polishing, grinding, core – drilling and reaming, boring work, diamond burnishing and shot peening is realised. In the conclusion of the work the assumptions for the future are given.
Description
Citation
HENZL, D. Nástroje pro válečkování ve strojírenství. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Bohumil Bumbálek, CSc. (předseda) doc. Ing. Karel Kouřil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen) Ing. Oskar Zemčík, CSc. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO