Studium sorpce anorganických nutrientů na lignitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Přestože lignit představuje cennou chemickou surovinu, i v současnosti je využíván převážně jako palivo v energetickém průmyslu. Tato aplikace je z ekonomického i ekologického hlediska nevhodná. Předložená bakalářská práce se proto zaměřuje na sorpční schopnosti lignitu se zvláštním důrazem na možnosti jejich využití v jeho alternativních, převážně zemědělských, aplikacích. V experimentální části práce byla podrobně studována sorpce a desorpce modelových anorganických živin (konkrétně dusičnanů a fosforečnanů jako hlavních složek standardních anorganických hnojiv). Výsledky těchto experimentů poskytují bližší představu o možnostech využití lignitu jako nosiče těchto živin nebo jako organického doplňku klasických NPK zemědělských hnojiv.
Although lignit represents a valuable chemical substrate, it has been utilized mostly as a fuel in energetic industry. This application is not cost-effective at all and provides a negative ecological impact. Therefore, this bachelor thesis focuses on sorption properties of lignite utilizable in its alternative, mostly agricultural applications. Experimental part of the work deals with sorption and desorption of model inorganic nutrients (nitrates and phosphates as main components of standard inorganic fertilizers). Results of the experiments provides closer view on an application potential of lignite as a carrier of these nutrients or as an organic supplement to traditional NPK agricultural fertilizers.
Description
Citation
VAHALA, J. Studium sorpce anorganických nutrientů na lignitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Vítězslav Otruba, CSc. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
Klučáková – Byla při výpočtu koncentrace fosforečnanů zohledněna spektra výluhů samotného lignitu? Taraba – Proč nebyla zobrazena dohromady adsorpční a desorpční větev? Co se myslí rovnovážným uvolňováním hnojiva do půdy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO