2015/1-2 - Alexander Ženíšek 80

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 6
  • Item
    Karetní hra Kabrňáci
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2015) Stopka, Jan; Dvořák, Jindřich
    Kabrňáci jsou moderní karetní hra s matematickou tematikou. Článek vás postupně provede obsahem hry a jejím cílem. Stručně shrneme pravidla a princip hry a nakonec se podíváme také na historii vzniku této karetní hry a její současný vývoj.
  • Item
    Úplné Maxwellovy-Lorentzovy rovnice v cgs a SI
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2015) Ženíšek, Alexander
    Článek uzavírá sérii tří článků započatou články [5], [4]. Reference [2] byla užita ve větě 1 a poznámce 2 (konkrétně kap. o integraci Maxwellových rovnic), reference [1] v dkazu věty 5 (konkrétně odvození vztahu (48.11), který vyjadřuje rychlost světla c). V sérii je nejvýznamnější článek [4] se svými výhradami k Einsteinově postupu.
  • Item
    Soustavy jednotek cgs a SI v případě elektromagnetického pole
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2015) Ženíšek, Alexander
    Tento článek byl napsán ze čtyř důvodů: (1) Málokdo ví, že mezi jednotkami cgs a SI je v případě elektromagnetického pole velký rozdíl. (2) Všechny známé učebnice teorie relativity jsou napsány v cgs. (3) Chcemeli v teorii relativity užívat soustavu SI, na některých místech se nevyhneme užití soustavy cgs (jako např. při doslovném překladu Einsteinových textů). (4) Moderní soustava CGS je pružnější než soustava SI.
  • Item
    K transformačním vztahům vektorů elektromagnetického pole
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2015) Ženíšek, Alexander; Lamač, Jan
    V letošním roce si připomínáme nejenom 100 let od vzniku obecné teorie relativity, ale také 110 let od vzniku speciální teorie relativity. V tomto příspěvku se hlavně zaměříme na detailní odvození transformačních vztahů pro vektory intensit elektromagnetického pole klasickým způsobem v soustavě SI. Einstein neuvedl v [1] propočet přechodu od (E1) k (E3); jeho rovnice (E2) jsou jenom naznačením. Domníváme se, že v roce 110. výročí transformačních rovnic (E4), (E5) je vhodné uvést detaily. (Tento postup byl nahrazen v cgs stručnějším Minkowského formalismem [4] – viz např. [5], str. 166–167, resp. českou učebnici speciální teorie relativity [6], str. 225–227, a zde také kap. 5. Dodatek.) V kap. 5 jsou také dokázany obdobné transformační rovnice v SI. Klasické knihy o relativitě (jako [2], [3], [5], [6]) užívají soustavu cgs.
  • Item
    O rozložení kořenů kubického polynomu
    (Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav matematiky, 2015) Čermák, Jan; Nechvátal, Luděk
    Článek je věnován problematice lokalizace kořenů kubického polynomu s obecnými reálnými koeficienty. Jsou zde odvozeny efektivní a současně optimální (tj. nutné i postačující) podmínky na koeficienty tohoto polynomu, které zajišťují, že všechny jeho tři kořeny leží ve stanovených oblastech komplexní roviny. Poněvadž přímý postup založený na užití Cardanových vzorců není pro tento účel vhodný, článek diskutuje i další metody pro řešení problémů tohoto typu.