Porovnání ceny dopravní stavby se skutečně vynaloženými náklady v různém stupni rozestavěnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá tématikou kalkulace nákladů stavebního díla za účelem tvorby ceny, která se ve fázi zakázky stává cenou prodejní, a náklady se zafixují jako rozpočet. Předmětem této práce je tedy monitorovat vývoj nákladů v čase tak, aby náklady nepřesáhly rozpočet a stavba se tím nedostala do záporného výsledku. Následně se práce klade za cíl stanovit cenu vlastními metodami (položkový rozpočet, propočet dle rozpočtových ukazatelů) a porovnat takto získané ceny a náklady z různých fází výstavby mezi sebou a určit rozdíly. V této práci jsou monitorovány a porovnávány náklady na stavební zakázku a její ceny v časových fázích stavby. V praktické části jsou využity metody přímého porovnání jednotlivých hodnot nákladů a cen v čase, a to formou různých výstupů z controllingového programu a vlastních výstupů sestaveného položkového rozpočtu a propočtu stavby. Jsou zde analyzovány rozdíly mezi těmito náklady a jejich vývoj v čase podrobnějším zkoumáním položkových rozpočtů a nákladových kalkulací, a je analyzován původ těchto odchylek. Na závěr je navrhnuto opatření pro konkrétní dopravní stavbu, na jejíž realizaci se zpracovatel při svém povolání „mistra a koordinátora stavby“ spolupodílel.
This diploma thesis deals with the calculation of the cost of the building work in order to create the price, which at the stage of the contract becomes a selling price, and the costs are fixed as a budget. The subject of this work is to monitor the development of costs in time so that the cost does not exceed the budget and the construction did not get into the negative result. Then set the price by its own methods (item budget, calculation according to budget indicators) and compare the prices and costs thus obtained from different phases of construction between each other and determine the differences. In this work is monitored and compared the cost of a construction contract and its costs in the construction stages. In the practical part,is used the method of direct comparison of cost and price values over time, in the form of different outputs from the controlling program and outputs from compiled item budget and the calculation of the construction. Analyzing the differences between these costs and their evolution over time by more detailed examination of item budgets and cost calculations, they determine the origin of these deviations. In conclusion, is proposed measures for a particular transport structure whitch was handled by the author as"master and co-ordinator of the construction".
Description
Citation
NEZBEDA, J. Porovnání ceny dopravní stavby se skutečně vynaloženými náklady v různém stupni rozestavěnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Realitní inženýrství
Comittee
prof. JUDr. Ivo Telec, CSc. (předseda) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (místopředseda) Ing. Radka Kantová, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Klika, Ph.D. (člen) Ing. Petr Doležal (člen)
Date of acceptance
2017-06-16
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací, na téma: Porovnání ceny dopravní stavby se skutečně vynaloženými náklady v různém stupni rozestavěnosti. Závěrečnou práci obhajoval jasně a srozumitelně. Z jeho přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupoval zodpovědně. Na otázky komise odpověděl srozumitelně. Rovněž na doplňkové otázky od oponenta závěrečné práce odpověděl správně a jasně. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomant svou závěrečnou práci obhájil. Ing. Radka Kantová, položila otázku: Jakým způsobem se rozpočtují vedlejší rozpočtové náklady. Obhajoba: B
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO