Zpětný překlad vysokoúrovňových konstrukcí jazyka C++

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá dekompilací konstrukcí vysokoúrovňového objektového jazyka C++ ze strojového kódu. Je definován pojem zpětného překladu a popsány existující zpětné překladače s~důrazem na dekompilaci C++. Dále je představen dekompilátor AVG, v jehož rámci tato práce vznikla. Je analyzován jazyk C++, a to jak na úrovni konstrukcí jazyka, tak na úrovni strojového kódu, a jsou představeny existující metody jeho dekompilace. Na jejich základě je navržen postup dekompilace tříd, jejich hierarchie, konstruktorů, destruktorů a virtuálních metod. Je detekováno i volání virtuálních metod. Navržený postup je implementován, podroben experimentům a zhodnocen. V závěru je nastíněno několik návrhů na další vývoj.
The thesis addresses the decompilation of high-level object-oriented C++ language from a machine code. The term reverse engineering is defined and existing decompilers are described with emphasis on their ability to reconstruct C++. AVG decompiler project is introduced, to which this thesis contributes. C++ language is analysed, both on a logical level and in the machine code and existing methods of decompilation are described. On this basis a novel method is introduced, capable of decompiling classes, their hierarchy, constructors, destructors and definitions and usages of virtual methods. The method is implemented, tested and evaluated. In the conclusion, several suggestions for future development of this project are presented.
Description
Citation
JAKUB, D. Zpětný překlad vysokoúrovňových konstrukcí jazyka C++ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (místopředseda) Doc. Ing. Přemysl Brada, MSc. Ph.D. (člen) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Detailněji zdůvodněte, proč je třeba i v destruktoru inicializovat ukazatel na tabulku virtuálních metod (viz strana 26). V závěru zmiňujete některá zajímavá rozšíření. Můžete blíže nastínit možný způsob detekce operátoru new a delete a proč je to problém?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO