Laboratorní přípravek pro testování tranzistorů IGBT

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této diplomové práci je popsána funkce a realizace laboratorního přípravku, určeného pro měření a vyhodnocování průběhů kolektorového proudu iC a napětí uCE během vypínacího a zapínacího děje výkonového tranzistoru IGBT. Vypínací a zapínací doby toff a ton se u současných výkonových tranzistorů IGBT pohybují řádově v desetinách až jednotkách s, takže snímání proudu iC a napětí uCE zde probíhá ve velmi krátkém čase. Měřicí obvod u tohoto přípravku funguje na principu krátkodobého vybíjení kondenzátorové baterie do zátěže induktivního charakteru přes měřený tranzistor. Díky tomu lze velice elegantním způsobem nahradit zdroj, jehož maximální výstupní výkon by se musel pohybovat v jednotkách MW. V závěrečné části této práce jsou popsány vlastnosti a návrh vysokofrekvenčního snímače s Rogowského cívkou, který je možné použít pro snímání průběhu kolektorového proudu během vypínací a zapínací doby měřeného tranzistoru IGBT. Průběhy proudu iC a napětí uCE lze vyhodnotit pomocí paměťového osciloskopu.
This master’s thesis describes the function and realization of the laboratory test equipment designed for measuring and analysing of collector current iC and voltage uCE courses during the opening and closing process of a power IGBT transistor. The opening and closing times toff and ton of the new power transistor IGBT are changing in the range from tenths to the ones s, so the reading of current iC and voltage uCE proceeds in a very short time. The measuring circuit of this test equipment is based on a short-time discharging of a condenser battery to the inductive load over the measured transistor. Consequently it is possible to replace the power supply whose maximum output power would otherwise have to be in the range of ones MW. In the final part of this thesis there are described properties and design of a high-frequency sensor with the Rogowski coil, which can be used for reading collector current course during opening and closing time of the measured transistor IGBT. Collector current iC and voltage uCE courses can be analysed with a storage oscilloscope.
Description
Citation
CHVÁTLINA, P. Laboratorní přípravek pro testování tranzistorů IGBT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Vlastimil Chrápavý (člen) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Lapčík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Práce má velmi dobrou úroveň, otázky oponenta byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO