Iontová pole různého druhu a způsoby jejich měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Ve vzduchu jsou kladně a záporně nabité ionty s rozdílnou pohyblivostí a velikostí. Je znám léčebný účinek negativních iontů s vysokou pohyblivostí. Vysoká koncentrace záporných iontů se vyskytuje ve speleoterapeutických jeskyních. Tato práce seznamuje s metodami měření koncentrace a pohyblivostí různých druhů iontů a jejich vyhodnocením pomocí spektrálních charakteristik. Ověřuje vliv proudového zrcadla na koncentraci iontů v prostoru. Také se zabývá účinkem různých druhů iontů na živé organizmy a vhodnou úpravou prostorů pro výskyt záporných iontů.
In the air there are positively and negatively charged ions with different mobility and size. The therapeutic effect of negative ions with high mobility is known. High concentration of negative ions occurs in speleotherapic caves. This bachelor thesis introduces the methods of measuring the concentration and mobility of various kinds of ions and their evaluation by spectral characteristics. It verifies the current mirror effect on the ions´ concentration in space. It also examines the effect of different types of ions in living organisms and an appropriate area treatment for the occurrence of negative ions.
Description
Citation
GUBANI, O. Iontová pole různého druhu a způsoby jejich měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) Ing. Pavel Prosr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s podstatnou částí své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Proč má povrch planety Země záporný náboj? Jak lze vyřešit problém s nabíjením povrchu dielektrik? Jaké vyplyvá doporučení z bakalářské práce? Jaký je vztah mezi proudem a nábojem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO