Fixace těžkých kovů v cementové matrici s příměsí přírodního zeolitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Těžké kovy uvolňované do přírodního ekosystému tvoří značné riziko, a to nejen pro organismy, ale i pro zásoby vody v přírodě. Existuje řada analytických metod stanovení těžkých kovů, z nichž každá je vhodná pro jiný prvek a jeho charakter. Jelikož výsledky analýzy se uplatňují při procesu solidifikace a stabilizace, je nutno zajistit co nejvyšší korelaci mezi nebezpečným odpadem a solidifikačním médiem pro maximální inhibici toxických iontů. Práce se zabývá zkoumáním stabilizace těžkých kovů pojivy na bázi cementu s příměsí přírodního zeolitu a jejich možné využitelnosti pro solidifikaci těžkých kovů v rozpustné formě.
Heavy metals released to the natural ecosystem constitute significant risks not only for organisms, but also for water supplies in the nature. There are a number of analytical methods for the determination of heavy metals. Each of them is suitable for different element and its character. Since the results of the analysis are applied during the solidification and stabilization, it is necessary to ensure the highest correlation between hazardous waste and solidification medium for maximum inhibition of toxic ions. This work investigates the stabilization of heavy metals binders based on cement base with admixture of the natural zeolite and its possible use for the solidification of heavy metals in soluble form.
Description
Citation
SEMERÁDOVÁ, N. Fixace těžkých kovů v cementové matrici s příměsí přírodního zeolitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2017-01-31
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO