Sledování pesticidních látek ve zdroji úpravny vody Hrdibořice a možnost jejich odstranění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá možnými způsoby jak snížit, případně úplně odstranit pesticidní látky z pitné vody, která je produkována na úpravně vody Hrdibořice. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je uvedeno, jaké druhy pesticidů se ve vodách vyskytují, jakými způsoby jsou snižovány, případně odstraňovány. Dále je v této části popsána stávající technologie úpravy vody na ÚV Hrdibořice včetně zdrojů vody. V praktické části byly prováděny poloprovozní zkoušky na dvou typech modelů filtrů s filtrační náplní z granulovaného aktivního uhlí (dále jen GAU). Na základě informací získaných z odborné literatury a poznatků z poloprovozních zkoušek byly provedeny návrhy technologického zařízení na odstranění pesticidů z pitné vody na ÚV Hrdibořice. Dále byl proveden odhad investičních nákladů pro navržená variantní řešení včetně provozních nákladů.
The thesis discusses possible ways to reduce or completely eliminate pesticide compounds from drinking water that are produced at a water treatment plant Hrdibořice. The work is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part lists kinds of pesticides that occur in water, how they are reduced or eliminated. Furthermore, this section describes the existing water treatment technologies at the Central Committee Hrdibořice, including water sources. In the practical part, pilot tests on two types of filters models with filtering bed of granular activated carbon (hereinafter GAU) were carried out. On the basis of information obtained from the literature and on findings from the pilot tests, designs of technological equipment for pesticide removal from drinking water at water treatment Hrdiborice were carried out. Next, cost estimates for the proposed variant solutions including operating costs were suggested.
Description
Citation
BOUCHALOVÁ, Z. Sledování pesticidních látek ve zdroji úpravny vody Hrdibořice a možnost jejich odstranění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2017-01-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO