NÁVRH METODIKY MANAŽERSKÉHO ROZHODOVÁNÍ V DISTRIBUCI V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ

Abstract
Abstrakt V současné době jsou stále větší nároky kladeny na rychlost a kvalitu dopravy výrobků a zboží od výrobců k dodavatelům a následně ke koncovému zákazníkovi. To si vyžaduje mnohé znalosti a zkušenosti z oblasti plánování, nákupu, výroby a distribuce. Ve všech činnostech a na všech úrovních v podniku je důležité se správně a včas rozhodnout jak postupovat, aby byla zajištěna maximální spokojenost zákazníka s minimálními náklady pro podnik. Pro zabezpečení rychlosti a kvality distribuce je potřebné se zaměřit na logistiku oběhových prostředků. Ta zahrnuje jak informační a komunikační tok, tak i zásobování, skladování, dopravu, manipulaci a balení. Aby podnik zabezpečil všechny tyto služby kvalitně, rychle a včas, je vhodné mít vypracovanou vhodnou metodiku pro daný proces. Hlavním cílem dizertační práce je návrh metodiky pro manažerská rozhodování v oblasti distribuce. Správně zvolená metodika distribuce může napomoct zrychlit přesun produktu od dodavatele k odběrateli nebo od výrobce k zákazníkovi, ale v konečném důsledku i snížit celkové náklady na distribuci. Při rozhodování o volbě distribučního kanálu jsou důležité také procesy a znalosti evropské legislativy v návaznosti na logistiku a management dopravy v České republice. Jedním z podkladů pro návrh metodiky byl sběr a zpracování dat, na základě kterého byla realizována analýza současného stavu. Dalším postupem byly stanoveny základní kritéria pro volbu podniků, které by mohli vykonávat distribuci. Následně byly přiřazeny jednotlivé váhy důležitosti k daným kritériím. V konečném rozhodování pro volbu distribučního podniku byly použity metody vícekriteriálního rozhodování. Práce byla vytvořena na základě teoretického výzkumu a praktických zkušeností z podniků v řešené oblasti. Cíle, kterých má být dosaženo: Cílem dizertační práce je návrh metodiky manažerského rozhodování v distribuci v evropském prostředí.
Abstract At present, more and more demands are placed on the quality and the speed of transport of products and goods from manufacturers to suppliers and then to the end customer. This requires a lot of knowledge and experience in planning, purchasing, production and distribution. In all activities and at all levels of the organization, it is important to properly and timely to decide how to proceed in order to ensure maximum customer satisfaction at minimum cost to the company. To ensure speed and quality of distribution, it is necessary to focus on the logistics of circulatory systems. This includes both information and communication flow, and the supply, storage, transport, handling and packaging. To ensure all these services efficiently, quickly and on time, it is advisable that the company has to have developed appropriate methodology for the given process. The main aim of the doctoral thesis is to design a methodology for management decisions in the distribution area. Properly chosen methodology of distribution can help to speed up the movement of the product from the supplier to the customer or from the manufacturer to the customer, but ultimately to reduce the overall distribution costs. When deciding on the choice of distribution channel, processes and knowledge of European legislation in relation to the logistics and transport management in the Czech Republic are also important. The data collection and processing, under which the analysis of the current situation was carried out, were the bases for the methodology design. The basic criteria for selection of the companies that could make the distribution were set by another method. Subsequently, the weights of importance were assigned to the given criteria. In the final decision for the selection of the distribution company, methods of multi-criteria decision-making were used. The thesis was developed on the basis of theoretical research and practical experience in businesses in the solved area. Objectives to be achieved: The aim of the doctoral thesis is the methodology design of managerial decision making in the European distribution area.
Description
Citation
KOPČÁNI, J. NÁVRH METODIKY MANAŽERSKÉHO ROZHODOVÁNÍ V DISTRIBUCI V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (předseda) doc. Ing. Vojtěch Bartoš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (člen) doc. PhDr. Iveta Šimberová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Miloš Čambál, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Urbánek, CSc., CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-05-04
Defence
Všichni oponenti doporučili po úspěšném obhájení disertační práce udělit doktorandovi titul doktor Ph.D.Dotazy oponentů: - V názve dizertačnej práce je uvedený návrh metodiky manažérskeho rozhodovania v distribúcii „v evropském prostředí“. Aký spôsobom je v práci zohľadnený uvedený „parameter“? - V primárnom výskume bolo využitých 20 vyplnených dotazníkov. Považujete takýto počet respondentov za dostatočný z pohľadu dosiahnutia požadovanej vypovedacej schopnosti získaných dát? - V závere analytickej časti práce mi chýba uvedenie kľúčových záverov z analýzy súčasného stavu z pohľadu stanoveného cieľa dizertačnej práce. Uveďte hlavné závery z primárneho výskumu a ich „previazanie“ na návrh metodiky manažérskeho rozhodovania v distribúcii! - V Závere práce uvádzate, že Vaša dizertačná práca „... otvára ďalšie možnosti pre následný výskum ...“. Uveďte, o aké možnosti sa z pohľadu výskumu, prípadne budúcich dizertačných prác, jedná! - Proč není v kapitole 4. praktický konkrétní přínos disertanta v DiP uveden přehledným metodickým postupem, například formou vývojového diagramu, doplněného například formou kontrolního seznamu? - Mohu považovat nedůsledné zaměření na procesy a absenci důrazného využití Procesního přístupu [the Process Approach] ve smyslu ISO 9001-9004: 2000 / 2008 / 2012 /2015) [TQM] za neznalost tohoto přístupu k řešené problematice? - V rámci obhajoby disertační práce je třeba její přínosy přesvědčivěji shrnout a obhájit. - Vysvětlete, proč včasnost dodání u respondentů tvoří pouze 20% (str.71, obr.č.7). - Uvažoval jste i o jiných metodách vícekriteriálního rozhodování něž uvedených v doktorské práci.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO