Nízkoúrovňová měření a vyhodnocení vlivu magnetických polí na lidský organismus, jeho chování a rozhodování

Abstract
Práce přináší výsledky výzkumu z oblasti nízkoúrovňových elektromagnetických polí v interakci s vyššími organismy, a to v pásmu frekvencí od 0,01 do 30 Hz s působením na jednotlivce nebo sociální skupinu. Přináší popis metodiky měření a vyhodnocení vlivu sestaveného měřicího pracoviště nízkoúrovňových elektromagnetických polí velmi nízkých kmitočtů (ELF) na vzorek respondentů. Bylo navrženo měřicí zařízení pro sledování a vyhodnocování jak reakcí respondentů na změny geomagnetického nebo vnějšího externího magnetického / elektromagnetického pole, tak na pracoviště pro měření a vyhodnocování změn vnějších magnetických polí velmi nízkých úrovní (ELF). V práci je navržen postup a vyhodnocení v rámci realizovaného experimentálního výzkumu v oblasti vlivu nízkoúrovňových magnetických polí v zemském rezonátoru na psychofyziologické parametry lidského organismu a jeho chování a rozhodování. Práce potvrdila vliv nízkoúrovňových magnetických polí na psychofyziologické parametry organismu, čímž byly současně potvrzeny hypotézy stanovené v souladu s cíly práce.
Presents results of research in the field of low-level electromagnetic fields interacting with the higher organisms, in the frequency band from 0,01 to 30 Hz effect on the individual or social group. Provides a description of the methodology of measuring and evaluating the impact of workplace assembled measuring low-level electromagnetic fields, extremely low frequency (ELF) on a sample of respondents. It was proposed measuring device for monitoring and evaluating how respondents' reactions to changes in the geomagnetic or external - external magnetic / electromagnetic field and to work for the measurement and evaluation of changes in external magnetic fields very low levels (ELF). This work is designed to process and evaluate implemented within experimental research into the influence of low-level magnetic fields in the Earth's resonator psychophysiological parameters of human organism and its behavior and decision-making. The work confirmed the influence of low-level magnetic fields on the psychophysiological parameters of the organism to be simultaneously confirmed the hypothesis established in accordance with the objectives of work.
Description
Citation
HANZELKA, M. Nízkoúrovňová měření a vyhodnocení vlivu magnetických polí na lidský organismus, jeho chování a rozhodování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teoretická elektrotechnika
Comittee
prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc. (předseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D. (člen) doc. PhDr. Jiří Dan, CSc. (člen) prof. Ing. Jozef Sláma, PhD. - oponent (člen) doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D. (člen) Prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. - oponent (člen)
Date of acceptance
2017-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO