Vysokoteplotní zásobník energie s celoročním provozem ve spojení se solárním systémem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
V této diplomové práci jsem se zabýval problematikou vývoje ostrovního solárního systému. Tento systém zajišťuje dodávku veškeré potřebné energie do referenčního rodinného domu. Skládá se ze solárního koncentrátoru a tepelného zásobníku. K řešení této problematiky jsem využil matematických modelů. Provedené výpočty ukázaly, že při koncentrování slunečního záření do tepelného zásobníku lze běžně dosáhnout účinnosti 69 %. V případě použití velmi reflektivních materiálů u solárního koncentrátoru může být účinnost i vyšší. V rámci diplomové práce je tepelný zásobník popsán a je navrhnuto jeho zdokonalení na základě optimalizačních výpočtů. Díky vědomostem získaným při řešení této problematiky dojde následně k sestavení prototypu ostrovního systému. Na něm budou experimentálně ověřeny veškeré poznatky.
In this thesis I deal with the issue of stand-alone solar system development. This system ensures the supply of all the energy needed for a reference house. It consists of a solar concentrator and a heat reservoir. I used mathematical models to solve this issue. The calculations showed, that the concentration of solar radiation into the heat reservoir can usually achieve 69 % efficiency. The efficiency can be even higher when using a very reflective materials of the solar concentrator. In this thesis, the thermal reservoir is described and its improvements are suggested based on the optimization calculations. Thanks to knowledge gained during solving this issue, a prototype of the stand-alone solar system is going to be built. All findings will be experimentally verified with this prototype.
Description
Citation
HOC, P. Vysokoteplotní zásobník energie s celoročním provozem ve spojení se solárním systémem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2017-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO