Možnosti využití cihelného obrusu v systémech na bázi portlandského cementu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce se zabývá možnostmi využití cihelného obrusu, který je vedlejším produktem z výroby broušených cihel. Rozmach tohoto způsobu zdění je spojen s nárůstem produkce těchto sekundárních materiálů, které jsou částečně vraceny do výroby cihel, a částečně skladovány. Tyto materiály jsou vzhledem ke svému složení a původu potenciálně pucolánově aktivní, což je činí zajímavými pro aplikace v hydraulických pojivech. Cílem práce bylo studium fyzikálních a chemických vlastností několika cihelných obrusů a písků. Následně byla připravena pojiva na bázi těchto materiálů a portlandského cementu. Vlastnosti pojiv byly modifikovány přídavkem komerčně dostupného superplastifikátoru na bázi polykarboxylátu. Byl studován vývoj mechanických vlastnosti připravených pojiv v čase. Hydratace vybraných pojiv byla analyzována pomocí izotermální kalorimetrie.
This thesis deals with possibilities of using brick-grind-dust which is a secondary product from manufacturing of grinded bricks. A boom in this method of masonry is connected with an increase of production of these secondary materials. These secondary materials are partly returned to brick manufacturing and partly buried in a landfill site. Due to their composition and origin, these materials are potentially pozzolan active, making them interesting for applications in hydraulic binders. The aim of the work was to study the physical and chemical properties of several brick-grind-dust and brick sands. Subsequently, binders based on these materials and Portland cement were prepared. The properties of the binders were modified by means of adding a commercially available polycarboxylate superplasticizer. The development of mechanical properties of the prepared binders has been studied over time. Hydration of the selected binders was analyzed by isothermal calorimetry.
Description
Citation
PALOVČÍK, J. Možnosti využití cihelného obrusu v systémech na bázi portlandského cementu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-05-29
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své rozsáhlé diplomové práce. Prezentace byla velmi zajímavá a jak po obsahové tak po formální stránce splňovala požadavky kladené na obhajobu diplomové práce na FCH. Dotaz oponenta zodpověděl správně a se členy komise vedl fundovanou debatu o možnostech aplikace výsledků diplomové práce v praxi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO