• čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Domovská stránka repozitáře
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2017
  • Zobrazit záznam
  •   Domovská stránka repozitáře
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2017
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vliv teploty a sucha na obsah proteinů gliadinové a gluteninové frakce u čtyř odrůd pšenice

Impact of temperature and drought on gliadins and glutenins contents in four varieties of wheat

Thumbnail
Zobrazit/otevřít
final-thesis.pdf (2.706Mb)
review_94718.html (7.938Kb)
Autor
Tomasz, Teresa
Vedoucí práce
Hrstka, Miroslav
Oponent
Vítová, Eva
Klasifikace
A
Alternativní metriky PlumX
http://hdl.handle.net/11012/64861
Altmetrics
http://hdl.handle.net/11012/64861
http://hdl.handle.net/11012/64861
Metadata
Zobrazit celý záznam
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá vlivem vysoké teploty a nedostatku vody na obsah proteinů gliadinové a gluteninové frakce u čtyř odrůd pšenice ozimé: Bohemia, Tobak, Pannonia a odrůdy Syria s označením S46 (IG142780). Vzorky byly kultivovány při 26, 29, 32, 35, 38 a 41 °C v době kvetení při kontrolních zavlažovacích podmínkách (s vlhkostí půdy vyšší než 70 %) nebo při stresu sucha (s vlhkostí půdy nižší než 30 %). Pro separaci gliadinových proteinů byla použita metoda A-PAGE a gluteninové proteiny byly separovány metodou SDS-PAGE. Kvantifikace proteinů byla provedena počítačovou denzitometrií. Byl zjištěn významný vliv genotypu na lepkové proteiny. U odrůdy Pannonia byl vysoký obsah - a 5-gliadinů a LMW i HMW gluteninů, ale nízký obsah ostatních gliadinových frakcí. Opačně tomu bylo u ostatních odrůd. Vlivem teploty, stejně jako vlivem sucha, došlo ke zvýšení obsahu všech lepkových frakcí, zejména HMW gluteninů, 1,2-gliadinů a celkových gliadinů. Největší nárůst lepkových frakcí vlivem sucha byl pozorován u odrůdy Syria. U ostatních odrůd současné působení sucha a vysokých teplot způsobilo pokles obsahu gliadinů, ale nárůst obsahu gluteninů. Sucho při vysokých teplotách snížilo poměr gliadiny/gluteniny, nejvýznamněji u odrůdy Bohemia. Vlivem teploty tento poměr narůstal, zejména u odrůdy Tobak. U odrůdy Syria neměly žádné stresové podmínky vliv na poměr gliadiny/gluteniny.
 
This diploma thesis deals with an influence of high temperature and water shortage on the protein content of gliadin and glutenin fractions in four varieties of winter wheat: Bohemia, Tobak, Pannonia and var. Syria with designation S46 (IG142780). The crop was grown at 26, 29, 32, 35, 38 and 41 °C during anthesis under control irrigation treatment (with soil moisture higher than 70 %) or under drought stress (with soil moisture lower than 30 %). To separate gliadins, the A-PAGE method was used, and glutenins were separated by SDS-PAGE method. Proteins were quantified by computer densitometry. Significant influence of genotype on the gluten proteins was found. Variety Pannonia has high content of -, 5-gliadins, LMW and HMW glutenins, but low content of other gliadin fractions. It was the opposite in the other varieties. Due to temperature, as well as drought, there was an increase in the content of all gluten fractions, especially of HMW glutenins, 1,2-gliadins and total gliadins. The largest increase in the gluten fractions due to drought was observed in Syria variety. In other varieties simultaneous exposure to drought and heat caused decrease in gliadin content, but increase in glutenin content. Drought at high temperatures reduced gliadin-to-glutenin ratio, mostly in Bohemia variety. This ratio has increased due to the temperature, especially in Tobak variety. For Syria variety, no effect of stress conditions was found on gliadin-to-glutenin ratio.
 
Klíčová slova
pšenice, gliadiny, gluteniny, lepek, teplo, sucho, genotyp, A-PAGE, SDS-PAGE, wheat, gliadins, glutenins, gluten, heat, drought, genotype, A-PAGE, SDS-PAGE
Jazyk
čeština (Czech)
Studijní obor
Potravinářská chemie a biotechnologie
Složení komise
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Termín obhajoby
2017-05-29
Průběh obhajoby
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Jiné frakce proteinů ? doc. Obruča: Čím je způsoben jiný profil frakcí ?
Výsledek obhajoby
práce byla úspěšně obhájena
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/11012/64861
Zdrojový dokument
TOMASZ, T. Vliv teploty a sucha na obsah proteinů gliadinové a gluteninové frakce u čtyř odrůd pšenice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Kolekce
  • 2017 [148]
Citace PRO

Portál knihoven VUT | Ústřední knihovna na Facebooku
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Theme by @mire NV
 

 

Procházet

Vše v repozitářiKomunity a kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

Můj účet

Přihlásit seZaregistrovat se

Statistiky

Zobrazit statistiky využívání

Portál knihoven VUT | Ústřední knihovna na Facebooku
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Theme by @mire NV