Studium prostupu vybraných látek z bezových extraktů přes biologickou membránu
Study of penetration of selected substances from elderberry extracts through biological membrane
Author
Advisor
Vespalcová, MilenaReferee
Němcová, AndreaGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Tato diplomová práce se zabývá studiem prostupu vybraných fenolických látek obsažených v extraktu bezu černého (Sambucus nigra) přes modelové systémy reprezentované dvěma typy syntetických membrán a reálný systém reprezentovaný biologickou membránou. Jako biologická membrána byla zvolena kůže z prasečího ušního boltce. Experimenty transdermální absorpce a absorpce přes syntetické membrány byly realizovány prostřednictvím vertikálních (Franzových) cel. Vybranými látkami obsaženými v extraktu bezu černého byly rutin a kyselina chlorogenová. Hlavním bodem této práce bylo zjistit jak ochotně nebo zda vůbec tyto dvě vybrané fenolické látky prostupují kůži a zvolenými syntetickými membránami. Procentuální vyjádření absorbovaného množství látky bylo stanoveno pomocí analýzy HPLC. This Diploma thesis focuses on the study of penetration of selected phenolic substances contained in extract from black elder (Sambucus nigra) via modelling systems represented by two types of synthetic membranes and a real system represented by a biological membrane. As a biological membrane, we have chosen skin from pig´s earlobe. Experiments of transdermal absorption and absorption through synthetic membranes were conducted through vertical (Franz´s) cells. Selected substances contained in the extract from black elder were rutin and chlorogenic acid. The main focus of this work was to determine how readily, or if at all, these two selected phenolic substances penetrate the skin and selected synthetic membranes. The percentage of absorbed amount of the substance was determined by HPLC analysis.
Keywords
Fenolické látky, kůže, kožní membrána, syntetická membrána, absorpce, extrakt bezu černého, Franzova cela, HPLC., Phenolic compounds, skin, skin barrier, synthetic barrier, absorption, extract of elderberry, Franz’s cell, HPLC.Language
čeština (Czech)Study brunch
Chemie pro medicínské aplikaceComposition of Committee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)Date of defence
2017-06-07Process of defence
Diviš: S jakou přesností se vám dařilo připravovat membrány? Jaká byla opakovatelnost? Nedocházelo k zádrži procházejících látek v membráně? Pekař: Jak byl připraven bezový extrakt? Jak byla potlačena tvorba bublin? Jak byly odstraněny chlupy? Márová: Jak byly uchovávány membrány před difúzním experimentem? Na základě jaké úvahy byl zvolen rutin?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/64985Source
ŠKUBALOVÁ, Z. Studium prostupu vybraných látek z bezových extraktů přes biologickou membránu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.Collections
- 2017 [148]