Materiálový tisk UV dozimetrů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá přípravou chemických UV dozimetrů, které pracují na různých principech a jejich následným tiskem. Byly připraveny tři UV dozimetry, první je založen na fotokatalytické reakci oxidu titaničitého s redoxními barvivy. Další dva dozimetry jsou založené na reakci fotolabilní látky, která je schopna produkovat intermediát, reagující s barvivem. Připravené kompozice dozimetrů byly ovrstvovány pomocí materiálového roll-toroll tiského stroje na koronou ošetřenou PET fólii. Připravené kompozice dozimetrů byly kalibrované na požadované expoziční dávky UV záření. Byla ověřena platnost recipročního zákona.
The subject of this theses is a preparation of chemical UV dosimeters working on diverse principles and their printing. Three UV dosimeters were prepared. The first one is based on a photocalalytic reaction of titanium dioxide with redox dyes. Two other dosimeters are based on a reaction of a photolabile substance able to produce an intermediate reacting with a dye. Prepared dosimeter compositions were coated using a material roll-to-roll printing machine on a corona-treated PET foil. Prepared dosimeter compositions were calibrated for desired exposition to UV radiation doses. Validity of a reciprocity law was verified.
Description
Citation
TŘEŠŇÁKOVÁ, A. Materiálový tisk UV dozimetrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Karel Friess, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-05-30
Defence
Friess: Proč stoupá rychlostní konstanta se zvyšující se hmotností fotoaktivní látky? Kozáková: Co vzniká rozkladem barviva u třetího dozimetru dle absorpčních spekter? Čeppan: Jaký je rozdíl mezi pojmy dávka ozáření a osvit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO