Vliv esterů kyseliny glutarové na vybrané akrylátové a alkydové nátěrové systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této diplomové práce je studium a popis vzájemné interakce rozpouštědel patřících do skupiny tzv. green solvents na bázi esterů kyseliny glutarové a vybraných akrylátových a alkydových nátěrových systémů. V rámci experimentální části práce se sleduje odolnost nátěrových systémů proti účinkům rozpouštědel metodou kapkové zkoušky, která byla následně kombinována se stanovením přilnavosti nátěrového filmu pomocí mřížkové metody. Tyto experimenty proběhly podle odpovídajících norem v aktuálním znění.
The aim of this diploma thesis is a study and description of a mutual interaction of solvents belonging to the green solvents group, specifically glutaric acid esters and selected acrylic and alkyd coating systems. In the experimental part of this thesis there is a study of a resistance of the coating systems to solvents by the spotting method, which is subsequently then combined with an adhesion experiment of the coating film by the cross-cut test. Those experiments are made according to matching methods in valid version.
Description
Citation
HOLUBOVÁ, A. Vliv esterů kyseliny glutarové na vybrané akrylátové a alkydové nátěrové systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Karel Friess, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2017-05-29
Defence
Veselý: Jaký je rozdíl ve složení použitých rozpouštědel? Kratochvílová: Jaký je význam Hansenova parametru? Čeppan: Jaký je mechanismus vytvrzení nátěrů? Veselý: Jaká je reálná barva nátěrů na obr. 4 a 5?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO