Návrh kompaktního stroje pro třískové obrábění klíčů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Výroba bezpečnostních klíčů je z pohledu výrobních strojů poměrně specifickou oblastí. Stále více a více komplexní a složitější principy zámků jsou patentovány a uváděny do praxe. K výrobě těchto klíčů slouží zákazníkovi na míru zkonstruované jednoúčelové stroje a zařízení. Jedním z na trhu etablovaných výrobců těchto strojů je německá firma HEITEC Auerbach GmbH & Co. KG. Tato firma je rovněž zadavatelem projektu diplomové práce, ve spolupráci s konstrukční kanceláří firmy euro engineering AG Chemnitz. Firma HEITEC vyrábí jednoúčelové stroje a zařízení právě pro výrobu bezpečnostních klíců. Tyto jsou vždy na míru zákazníka, s velmi specifickými požadavky a nároky na zástavbové prostory a pořizovací náklady. Firma pozoruje požadavek trhu respektive svých zákazníků na kompaktnější, cenově příznivější stroje. Předložená diplomová práce se zabývá návrhem konceptu zmíněného kompaktního stroje pro obrábění bezpečnostních klíčů. Pomocí metodického zpracování jsou představeny návrhy řešení, přičemž je důraz kladen na dosažení co nejnižšího taktu linky při zachování malých zástavbových rozměrů. K rychlému srovnání obou koncepčních variant z hlediska dosažitelných výrobních časů je navrženo výpočetní schéma, které zároveň pružně reaguje na možné kombinace a specifikace klíčů dle výrobních požadavků. Vybraná konstrukční varianta je dále blíže konstruována a jsou specifikovány jednotlivé klíčové komponenty. Výsledkem je návrh konceptu zařízení, které zaplňuje díru na trhu s jednoúčelovými stroji, určenými pro výrobu bezpečnostních klíčů. Diplomová práce byla vypracována v rámci studia česko-německého magisterského navazujícího studijního programu s dvojím diplomem Výrobní systémy ve spolupráci VUT Brno a TU Chemnitz. Zároveň byla vyhotovena v rámci pracovní stáže ve firmě euro engineering AG Chemnitz. Jazykem práce je němčina, podrobnější shrnutí v českém jazyce je uvedeno v kapitole 10 Shrnutí diplomové práce v českém jazyce. Součástí práce je obsáhlý svazek příloh s náčrty a výkresy. Diplomová práce obsahuje interní informace firem euro engineering AG Chemnitz a HEITEC Auerbach GmbH & Co. KG. Vybrané strany a části práce proto nejsou veřejné na základě směrnice TU Chemnitz číslo 21/2008 (Prüfungsordnung für den konsekutiven deutsch-tschechischen Studiengang Produktionssysteme mit dem Doppelabschluss (double degree) Master of Science (M.Sc.) und Inženýr (Ing.) an der Technischen Universität Chemnitz vom 11. Juli 2008) o závěrečných pracích zpracovávaných v režimu utajení.
This master thesis Design of a machine tool for a safety keys production deals with concept of a machine tool for production of safety keys. Solution variants are methodically elaborated, mainly concerning their achieved tact times and machine dimensions. A computation diagram for fast comparison of concepts in case of different customer key specification is presented. Chosen concept version is then detailed designed. The result fills a hole on the market of specific machine tools for machining of safety keys.
Description
Citation
ŽŮREK, F. Návrh kompaktního stroje pro třískové obrábění klíčů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
de
Study field
Výrobní systémy
Comittee
apl. Prof. Dr.-Ing. Andreas Hirsch (předseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Dr.-Ing. Volker Wittstock (člen) Dipl.-Ing. Daniel Kitsche (člen) Dr.-Ing. Thomas Hänel (člen)
Date of acceptance
2017-05-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO